Annons
X
Annons
X

Centern vill bryta utanförskap

Till hösten ska ett tiotal nystartskontor öppnas i de kommuner där utanförskapet är som störst. Rådgivning, stöd och coachning ska ges under ett och samma tak till personer som vill bort från socialbidragsberoendet och skaffa sig ett jobb.

30-MILJONERSSATSNING AV REGERINGEN PÅ NYSTARTSKONTOR I INVANDRARTÄTA OMRÅDEN

Denna 30-miljonerssatsning från regeringen tog centerledaren Maud Olofsson upp i sitt inledningstal på partiets kommundagar i Skövde där 550 ombud samlats för att fördjupa sig i arbetet med att skapa hållbara städer och samhällen.

Tanken är att Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket och kanske kommunens socialtjänst ska öppna sådana kontor. Här ska man samlat få tips om hur man startar eget, om utbildningar och hur man hittar lärlingsplatser.

– Jag kan tänka att de flesta av kontoren hamnar i invandrartäta områden, där arbetslösheten är hög och många är beroende av bidrag. Just den grupp som den förra regeringen inte brydde sig om, sade Maud Olofsson.

Annons
X

Centerledaren uppehöll sig annars med stor stolthet kring vad regeringen åstadkommit under de första 16 månaderna. Hon värjde sig starkt mot påståendena att hon och regeringen inte levererat särskilt mycket och drog i stället långa listor över alla förändringar som gjorts.

– När vi tog över var Sveriges framtid lika ljus som en grådaskig februaridag. Vi tog över ett fuskbygge med ett gigantiskt utanförskap och gigantiska klyftor. Nu har utanförskapet minskat med 164000 personer, vi har öppnat dörren till arbetsmarknaden för dem som stod längst ifrån. Renoveringen av Sverige är i full gång, sade hon.

Nästa fas för centern är att ta itu med kvaliteten i välfärden. Maud Olofsson bjöd in till samtal inom partiet om förbättringar i välfärden. En arbetsgrupp ska tillsättas för att ta fram konkreta förslag som ska spikas på centerstämman nästa år.

– Nu lägger vi grunden för våra framgångar i valet 2010. Vi har fått anpassa oss efter de lösningar som erbjudits av politiker i den offentliga sektorn, men människor är inte ting. Vi har olika behov och drömmar och därför måste vården, skolan och omsorgen anpassas till människornas vardag. Inte tvärtom, förkunnade Maud Olofsson.

Hon var också tydlig med att hon vill ha fler arbetsgivare inom välfärdsområdet och att de nya företagen har stora möjligheter att även ta sig in på helt nya marknader eftersom det svenska välfärdstänkandet är efterfrågat i många andra länder. Moderaterna har också nyligen bjudit in till samtal om välfärden, men medvetet talat med små bokstäver om privatiseringar av offentlig sektor.

Miljöminister Andreas Carlgren sade i sitt tal att han vill ha en bred dialog om hur utsläppen ska minskas och hur man ska klara klimatmålen. Han vill ha in offerter från många håll och de ska användas tillsammans med förslagen från den parlamentariska klimatberedningen i början av mars.

Carlgren ville däremot inte kommentera förslaget om höjd bensin- och dieselskatt med 70 öre per liter.

– Jag kan bara säga att skattehöjningarna ska fortsätta för att öka prisskillnaden mellan bensin och etanol. Det ska kosta att förstöra miljön, sade han.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X