Annons
X
Annons
X

Centern sysslar inte med stordriftsideologi

CENTERPARTIET | GÅR EN HÅLLBAR FRAMTID TILL MÖTES

Vänsterblocket i allmänhet och socialdemokrater i synnerhet gör gärna gällande att Centerpartiet har sålt och förlorat sin själ. Med detta menar de att det var bättre förr, när C samarbetade snällt med Socialdemokraterna. Att man kunde göra det var inte konstigt. Folkrörelsebakgrunden förenar S och C, men därutöver har man inte så mycket gemensamt.

Centerpartiet har mist sin landsbygdssjäl, hävdar kritikerna, nu är det bara Stureplan och champagne för hela slanten!

Men, dessa kritiker har missat något avgörande med det forna bondepartiet och det är att en centerpartist inte är handfallen och inte villig att agera offer. Däremot kan vilken centerpartist som helst – oavsett hemvist – ta emot ett glas champagne om det bjuds. Centerpartisten krånglar inte på det viset...

Annons
X

I själva verket är Centerns utveckling logisk. Sveriges lantbrukare är företagare. Småföretagare rättare sagt. De känner till regelkrånglet, de är medvetna om skatterna, de räds las och andra hinder på arbetsmarknaden och i näringspolitiken lika mycket som vilken företagare som helst. Centerns folkrörelse är kort sagt likartad, men inte likadan som socialdemokratins.

När en socialdemokrat säger sig vilja värna den lilla människan innebär värnandet i praktiken att alla små pysslingars frihet kringskärs eftersom det är enklast så. Det är stordriftsideologi anpassad för massorna.

När en centerpartist säger samma sak menar han eller hon i regel att man bör ge varje liten individ förutsättningar att nå längre och högre. Det är kanske inte lika enkelt, men det är bra mycket trevligare som människosyn betraktat. Ett småskaligare sätt att syssla med ideologi på, helt enkelt. Centerpartister har inte socialismens romantiska föreställning om kollektivet för ögonen. En centerpartist kan och vill själv. Då är det inte förvånande att man i helgen kunde enas både om att avskaffa turordningsreglerna i småföretag och att man på sikt vill ta bort eländet helt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Centerns
  främsta styrka just nu är emellertid takhöjden. Man kritiserar varandra utan pardon. Ungdomsförbundet är vad ett ungdomsförbund ska vara, det vill säga ideologiskt drivet och bångstyrigt snarare än en mer politiskt korrekt version av sitt moderparti.

  Stämman saknade inte hetta i debatterna. Det bråkades om integritet, EMU och energipolitik, men det bråkades med respekt.

  Efter stämman lämnade visserligen några partimedlemmar partiet då de inte fick igenom sina krav om att riva upp FRA- och Ipred-lagarna. Detta möttes bland annat med ett blogginlägg från riksdagsledamoten Staffan Danielsson. ”Ni behövs”, skriver han och ber sina meningsmotståndare att stanna kvar i partiet trots nederlaget. De flesta stannar också kvar. Och även om de är bittra nu är de en av anledningarna till att man kan konstatera att Centerpartiet går en hållbar utveckling till mötes.

  Okej, så man nådde inte hela vägen, men bara en sådan sak som att Annie Johansson – en av ”kverulanterna” i FRA-debaclet i höstas – nu har valts in i partistyrelsen bådar gott för integritetsfrågornas framtid i Centern. Eller är det någon som vill hålla andan i väntan på att Moderaterna belönar Karl Sigfrid på motsvarande sätt?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X