Annons
X
Annons
X

Centern: Siffran är urdålig

Centerpartiet får sin sämsta notering sedan Sifo började mäta partisympatier för 46 år sedan. ”Siffran är dålig. Riktigt dålig”, säger Michael Arthursson, partisekreterare för C. Ändå är han säker på att partiet kommer att hålla sig kvar i riksdagen även efter nästa val. Moderaternas Kent Persson konstaterar att alliansen, som ligger 17 procentenheter efter de rödgröna, har ett hårt jobb framför sig.

Foto: TT

Centern får stöd av 2,8 procent i SvD Sifos senaste väljarbarometer som presenterades idag. Med den statistiska felmarginalen med i beräkningen innebär det att stödet ligger på mellan 2,1 och 3,5 procent, alltså tryggt under de 4 procent som krävs för riksdagsplatser.

Michael Arthursson kallar siffran ”urdålig”, men framhåller att mätningarna den senaste tiden varit spretiga och att Centern i olika mätningar under januari och februari pendlat mellan dagens Sifo och drygt 5 procent.

– Det finns ingen riktigt entydig bild. Man brukar se om det finns en trend som går uppåt eller neråt, nu kan vi se att det finns en osäkerhet.

Annons
X

Michael Arthursson tror att en orsak till den låga siffran är att oppositionen kommit med en rad utspel som han menar inte blivit granskade eller debatterade.

– Det har varit ganska lite debatt om hur de rödgröna ska få ihop det. Då kan det te sig enkelt att välja något nytt om man inte ser några negativa konsekvenser. Det gör att oppositionen har tagit mark från alla regeringspartier, säger Michael Arthursson.

Vi är naturligtvis självkritiska. Vi måste se till att visa på vilket sätt Centerpartiet gör skillnad.
Michael Arthursson

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han säger att siffran i mätningen motiverar C att jobba ännu hårdare.

  – Vi är naturligtvis självkritiska. Vi måste se till att visa på vilket sätt Centerpartiet gör skillnad när det gäller att få bra villkor för småföretag när det gäller en bra utveckling i hela landet och när det gäller en miljöpolitik med ännu mer förnybar energi, säger Michael Arthursson.

  Kommer ni att hamna över fyraprocentspärren i valet?

  – Absolut. Det är långt kvar till valet och 2010 var vi det parti som gjorde den i särklass bästa valspurten där vi tog över två procent bara den sista månaden. Det har vi goda möjligheter att göra om.

  Michael Arthursson tror att Centern har störst chans att locka väljare som är engagerade i miljöfrågor och som väljer mellan Miljöpartiet och Centern, och att partiet utanför storstadsområdena har möjlighet att ta väljare från Socialdemokraterna.

  Mätningen visade också att Alliansen ligger sammanlagt 17 procentenheter efter de rödgröna. Så mycket har ett block aldrig hämtat in sju månader före ett val. I en skriftlig kommentar till SvD skriver Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna, att allainsen har ett hårt jobb framför sig. Han menar också att fokus är att prata om hur alliansens politik skapar jobb.

  ”I tidigare val har vi lockat väljare direkt från Socialdemokraterna och det behöver vi göra även nu. Skiljelinjen ligger i Alliansens jobbskapande politik mot S stora satsningar på höjda bidrag. Vi tror att även i detta val föredrar svenska folket en stark arbetslinje.”, skriver Kent Persson.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X