Annons
X
Annons
X

Centern: ”Las skapar svaga”

ÖREBRO. Turordningsreglerna för småföretag ska skrotas helt. Det har Centerpartiets stämma beslutat, och gick därmed längre än partiledningen när det gäller att luckra upp lagen om anställningsskydd, las.

Foto: MONTAGE: SVD

När frågan om fler jobb och företag i dag debatterades på stämman dömdes Lagen om anställningsskydd ut av den ena centerpartisten efter den andra.

– Las skapar svaga, Las är en utanförskapsfabrik, sade Johan Pettersson från Örebro.

Magnus Andersson, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, slog fast att las är ”dåligt för företag, kvinnor, invandrare och ungdomar”.

Annons
X

– Las är lika bra för företagen som Mona Sahlin är för Sverige, fortsatte han, och krävde att reglerna för uppsägningar i fortsättningen ska skötas av arbetsmarknadens parter.

Även partiledningen anser att arbetsrätten är ”omodern och behöver reformeras”, och har föreslagit att Lagen om anställningsskydd, inom ramen för en ny svensk modell på arbetsmarknaden, ska ersättas med en ”mini-las”.

Förändringen fick starkt stöd på stämman, och därmed är partiledaren Maud Olofsson redo att i förhandlingarna med de övriga allianspartierna om 2010 års valmanifest driva frågan om en rejäl uppluckring av las.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I dag har företag med upp till tio anställda rätt att undanta två personer från turordningsreglerna, men Centerpartiet vill att företag med upp till 50 anställda ska få göra undantag. Dessutom tog stämman ytterligare ett steg, som innebär att turordningsreglerna helt ska slopas för företag med upp till tio anställda.

  Lars Nyborg från Värmland beskrev förslagen som ”djärva”.

  – Vi beskär las, och skalar av allt onödigt, förklarade han, och förutspådde en ökad flexibilitet på arbetsmarknaden och bättre trygghet för den enskilde.

  Även partistyrelsens Torbjörn Egerhag kritiserade från talarstolen dagens system:

  – Det är lätt att göra sig av med personal, men det blir oftast fel personal.

  En rad centerpartister var på samma linje som Magnus Andersson, och vill skrota las helt.

  – Partistyrelsens förslag är modigt, och ett steg i rätt riktning. Men avskaffa las, till förmån för individuella avtal, vädjade riksdagsledamoten Annie Johansson till ombuden.

  EU:s regelverk medger dock inte ett avskaffande av las, enligt Lars Nyborg, som betonade att Centerpartiet är i särklass ”vassast” när det gäller att reformera arbetsrätten.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MONTAGE: SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X