Annons
X
Annons
X

Centern: FRA ska inte få spana på svenskar

Centerpartiet vill att regeringen gör reträtt om den nya signalspaningslagen. FRA ska få spana, men tills vidare inte på svenskar.

Foto: GUNNAR LUNDMARK

”Avser försvarsministern att ta initiativ till att riva upp den nya lagen om signalspaning och tillsätta en bred parlamentarisk utredning?”

Den frågan måste försvarsminister Sten Tolgfors (m) idag besvara i en interpellationsdebatt i riksdagen. FRA har sedan riksdagsbeslutet den 18 juni dominerat den svenska politiska debatten, och fortsätter att plåga de borgerliga partierna.

Ledarsidor, bloggare och ­opposition är överens om att ­lagen har stora brister som måste åtgärdas, men även inom allianspartierna finns det ett starkt motstånd. ”Massavlyssning av oskyldigas kommunikation är oacceptabelt”, skrev 14 moderata kommun- och landstingspolitiker nyligen i en debattartikel.

Annons
X

Riksdagen beställde visserligen kompletterande lagstiftning som ska skärpa integritetsskyddet, men kritikerna har långt ifrån tystnat. Flera folkpartistiska riskdagsledamöter har hotat att fälla lagen i höst.

Centerpartiet har i sommar under stor sekretess fört en dialog med de egna FRA-kritikerna. I fredags ställde sig en samlad riksdagsgrupp bakom ett förslag som nu har lämnats över till den egna regeringen.

Innebörden är att FRA inte ska få spana på svenskar förrän regelverket har utretts ytterligare.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har lyckats jobba fram ett förslag som borde kunna köpas av regeringen. Vi får stopp på det stora problemet: en generell mass­avlyssning av svenskar. Signalspaning som börjar eller slutar i Sverige ska inte tillåtas, säger riksdagsledamoten och FRA-­kritikern Fredrick Federley (c).
  **
  Partiets försvarspolitiske** talesman Staffan Danielsson bekräftar att centerpartiet anser sig ha hittat en lösning som innebär att FRA ska spana mer ”selektivt”. ­Kommunikation där ”en svensk dator eller telefon är inblandad” ska inte utsättas för spaning.

  – Efter diskussioner vi har haft, med bland andra olika experter på FRA, är vår bedömning att det här är fullt tekniskt möjligt, säger han.

  Men vänsterpartiets vice ordförande Alice Åström, en av de ledande FRA-motståndarna, tvivlar på att det går att avskilja svensk kommunikation från utländsk.

  – Vi får noga studera förslaget, men jag har väldigt svårt att se en möjlig teknisk lösning. Nästan all expertis jag pratat med säger att det är nästan omöjligt att särskilja hur kommunikation förflyttar sig.

  Endast en liten del av all kabeltrafik som passerar Sveriges gräns skulle, med centerpartiets nya lösning, undantas från spaning, enligt Staffan Danielsson. Det handlar dock om den politiskt känsliga delen.

  Fredrick Federleys bedömning är att nästan alla FRA-kritiker inom det egna partiet ställer sig bakom förslaget.

  – Jag vågar säga att 99 procent av våra trupper nu är med på ­banan, säger han.

  Centerpartiet konstaterar emellertid att det inte räcker att spana enbart på utländsk trafik.

  – Tyvärr kan det behövas en möjlighet till spaning även i en och annan svensk dator, om till exempel terrorhot planeras, ­säger Staffan Danielsson.

  Han bedömer att det kan ta mellan ett och två år att utreda reglerna för hur FRA ska få spana mot svenskar. En rad kritiker kräver att det ska finnas brottsmisstanke i sådana fall.

  – Blir det en utredning så kan det diskuteras i det sammanhanget, säger Staffan Danielsson.

  Statsminister Fredrik Reinfeldt har, enligt vad SvD erfar, fått information om det nya förslaget. För två veckor sedan öppnade han för ”ytterligare förbättringar” av FRA-lagens integritetsskydd, utöver de 12 punkter som riksdagen beställde i juni.

  FRA-lagen svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X