Annons

”Center mot cyberhot ska inrättas snabbt”

Mikael Damberg, Peter Hultqvist och Per Bolund.
Mikael Damberg, Peter Hultqvist och Per Bolund. Foto: TT

Nu samlar vi den skarpaste kompetensen för att stärka Sveriges samlade förmåga att förebygga, upptäcka och hantera cyberhot. Det skriver ministrarna Mikael Damberg, Peter Hultqvist och Per Bolund.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sverige utsätts dagligen för allvarliga cyberattacker som riskerar att skada vårt samhälle och vår demokrati. Det allvarligaste cyberhotet mot vårt land kommer från stater, statsunderstödda aktörer eller andra med en liknande förmåga. I yttersta fall kan cyberangrepp utgöra en del av krigföring mot Sverige. Det kan handla om allt från välplanerade attacker mot banksektorn, sjukhus eller energiförsörjningen. Cybersäkerhet har i allt större utsträckning blivit en viktig utrikes- och säkerhetspolitisk fråga.

Men hotbilden inom cybersäkerhetsområdet är bredare än så. Den organiserade brottsligheten har alltmer övergått till att använda internet som infrastruktur för att finanserna och underlätta sin olagliga verksamhet. Antalet it-bedrägerier ökar lavinartat och de som utsätts är inte bara stora aktörer, som exempelvis myndigheter och storföretag, utan även enskilda medborgare.

Annons
Annons
Annons