Annons

”Center för cybersäkerhet får inte dröja längre”

Lars Nicander.
Lars Nicander. Foto: Privat

En kris för oss är en möjlighet för de som inte vill oss väl. Det nya cybersäkerhetscentrumet behöver komma igång snarast och det finns ingen anledning att dröja ytterligare, skriver Lars Nicander, chef för CATS.

Under strecket
Publicerad

Under coronakrisen har cyberangreppen mot svensk infrastruktur och privata företag intensifierats. Den ekonomiska kris som följer i pandemins spår gör också att aktievärdet för svenska strategiskt viktiga företag riskerar att sjunka. Farhågor om utländska uppköp av sådana företag har på senare tid lyfts i media. Cyberspionage är då en ingrediens för att inhämta underlag för uppköp och detta måste då också kunna rapporteras till en utpekad instans.

Andra typer av cyberangrepp mot sjukvårds- och hälsosektorn under Corona-krisen som kan ha politiska förtecken måste också uppmärksammas – exempelvis Kina och hackergruppen APT 41 som enligt cybersäkerhetsföretaget FireEye nu är mycket aktiv. Problemet är att sjukhusen inte heller har någon utpekad instans att i nära realtid rapportera avvikelser i informationssystemen till.

Annons
Annons
Annons