Annons

GiselleCellokonsert om svek glittrar av oro och hopp

Cellosolisten Truls Mørk med dirigenten Cristian Macelaru och Sveriges Radios symfoniorkester.
Cellosolisten Truls Mørk med dirigenten Cristian Macelaru och Sveriges Radios symfoniorkester. Foto: Arne Hyckenberg

Giselle förför som cellokonsert gestaltad av mästararkitekten till tonsättare, Victoria Borisova-Ollas. Och Sjostakovitjs mångtydiga musik öppnar för firandet av en svensk dissident.

Under strecket
Publicerad

Cristian Măcelaru, dirigent.

Foto: Arne Hyckenberg

Den fenomenale cellisten Truls Mørk.

Foto: Arne Hyckenberg

Dirigenten Cristian Măcelaru, cellisten Truls Mørk och kompositören Victoria Borisova-Ollas efter uruppförandet av cellokonserten ”Oh Giselle, remember me”.

Foto: Arne Hyckenberg

På väg till Berwaldhallen tänker jag att jag borde närvara vid utdelningen av Tucholsky-priset till Gui Minhai, men blir varse att en konsertsal också kan vara rätt plats att fira en dissident. Det är nämligen två ryskättade tonsättare som umgås under en och samma kväll: Dmitrij Sjostakovitj och Victoria Borisova-Ollas, sedan många år bosatt i Sverige.

Så blir kvällen en uppvisning i rysk musikalisk berättarkonst, där varje musiker i Sveriges Radios symfoniorkester är en länk i en helgjuten berättelse. En symfonisk saga som med fugor och ödesslag gestaltar både oktoberrevolutionen och Den stora terrorn i Sovjet, på en och samma gång som avskalade solistiska påståenden skildrar den Kafkaliknande historien om en man som kidnappas av främmande makt, och straffas för ett brott som han inte har begått.

Annons
Annons
Annons