X
Annons
X

Celibatet skapar inte pedofiler

KATOLSKA KYRKAN Celibatet är inte orsaken till katolska prästers sexövergrepp. Men när kritikerna riktar in sig på just celibatet blir det pinsamt tydligt att debatten styrs av fördomar mot katolska kyrkan snarare än av omsorg om offren, skriver Bitte Assarmo, katolik och fri skribent.

et finns ingen som kan ha undgått den senaste tidens skandaler kring katolska kyrkan. Övergrepp avslöjas i stort sett dagligen, och sexuellt snedvridna präster och biskopar är på tapeten i såväl nyhetstidningar som på bloggar och i tv. Nu senast avslöjades att det, förutom det redan tidigare kända övergreppet på 50-talet, har skett ytterligare två övergrepp i katolska kyrkan i Sverige – ett på 40-talet och ett något senare.

Det är fruktansvärt när kyrkans män missbrukar sin makt på detta sätt, och gör oskyldiga barn och unga så oerhört illa. Ingen nekar till det, allra minst vi som själva bekänner oss till den katolska tron. Samtidigt råder en stor missuppfattning om anledningen till övergreppen. Celibatet utpekas ofta som boven i dramat, som om katolska prästers celibat skulle göra dem med benägna att våldföra sig på barn.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X