CBD-olja säljs trots dubbla förbud

Trots förbud fortsätter många nätbutiker att sälja så kallad CBD-olja som innehåller cannabinoider.
Trots förbud fortsätter många nätbutiker att sälja så kallad CBD-olja som innehåller cannabinoider. Foto: Eric Risberg

Trots förbud från både Läkemedelsverket och Nacka kommun fortsätter företaget Curious Oak AB att sälja så kallad CBD-olja, skriver Dagens Medicin. Det dubbla försäljningsförbudet kommer av att CBD-olja klassas som både som läkemedel och livsmedel.

Under strecket
Johan Nilsson/TT
Publicerad
Annons

CBD-olja framställs ur industrihampa och har fått sin benämning efter den huvudsakliga farmakologiska ingrediensen cannabidiol. Efter att Läkemedelsverket förra året klassat CBD-olja som läkemedel har flera företag, däribland Curious Oak, fått förbud att sälja produkterna. Visserligen inhiberades detta beslut i väntan på överklagan, men sedan två kända influerare gjort reklam för företagets produkter upphävdes inhibitionen.

I mars hade företaget även fått förbud att sälja produkterna, men denna gång med hänvisning till livsmedelslagstiftningen. Det var hemkommunen Nacka som hade agerat på nya och skärpta EU-regler om cannabis som livsmedel. Enligt dessa regler betraktas cannabinoider som "novel food", vilket innebär att EU-kommissionen först måste godkänna användningen, ett godkännande som Curious Oak saknar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons