Annons

Johan Franco Cereceda:Cava – kärt barn har många namn

Cava hit, cava dit – jag får ingen ordning på det? Jag blir inte riktigt klok på de bubbelviner som finns i Spanien. Det är cava, cava de paraje, cava från Rioja, classic Penedes… nu börjar det bli snurrigt. Hjälp mig! / Susanne

Under strecket
Publicerad

Cava produceras precis som champagne genom en andra jäsning på flaska.

Bild 1 av 3
Foto: Systembolaget Bild 2 av 3
Foto: Vinguiden Bild 3 av 3

Cava produceras precis som champagne genom en andra jäsning på flaska.

Bild 1 av 1
Cava produceras precis som champagne genom en andra jäsning på flaska.
Cava produceras precis som champagne genom en andra jäsning på flaska.

Cava de Paraje är en ny klassificering för cava. Den tillkom faktiskt för bara ett år sedan.

Hej Susanne, det är – faktiskt – inte så svårt som det kan verka. Vi tar det från början.

Cava är en samlingsbeteckning för mousserande vin tillverkat på en andra jäsning i flaska (precis som i Champagne). Cava får produceras i flera regioner i Spanien som Katalonien, där merparten görs, Rioja, Valencia och Baskien.

Cava de Paraje är en ny klassificering för cava. Den tillkom faktiskt för bara ett år sedan. Nu handlar det om viner av hög kvalitet, lång lagringstid och att man får plocka druvorna till vinet endast från utvalda vingårdar som ska ge den bästa frukten.

Clàssic Penedès är en utbrytargrupp från cava-reglementeringen. Producenterna håller hus i Penedès, Katalonien, men har satt upp ett eget regelverk. Bland annat ska alla druvor vara ekologiskt odlade och lagringstiden är längre än cavans minimikrav.

Annons
Annons
Foto: Systembolaget Bild 1 av 2
Foto: Vinguiden Bild 2 av 2

Annat mousserande vin som produceras utanför dessa områden kallas vino espumoso eller bubbelvin, kort och gott. Då gäller inte heller samma stränga regler som för cava eller för Clàssic Penedès. Men gott kan det vara ändå. Mer om cava hittar du här.

Veckans vintips:

Foto: Systembolaget

Loxarel A Pèl Clàssic Penedès Brut Nature Reserva 2013, 99 kr, artnr 7470

Fruktigt bubbelvin från Clàssic Penedès med inslag av gröna äpplen, en släng av mogen lime, ren med viss ursprungston, äpple, smör, nötter i balanserad karaktär med medellång eftersmak i mycket drickvänlig stil. Serveras till skagenröra på lökchips.

Foto: Vinguiden

Torelló 225 Brut Nature Cava de Paraje 2014, 259 kr, artnr 74328

Fantastisk cava de paraje i närmast återhållen i mycket elegant stil, frisk med inslag av citronskal, zest, gula plommon, mineral, rostad mandel i komplex stil med en släng av bröd och mognadston. Perfekt till carpaccio på tonfisk med riven manchego och citron.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons