Annons

Catalinan nära gränsen

Det återfunna svenska Catalinaplanet flög 1952 så nära Sovjet att besättningen kunde se båtar på gränslinjen. Det berättar för SvD planets befälhavare Sven Törngren. Han förnekar att planet kränkte Sovjet. Men klart är att Sverige mörklade Catalinans rätta position.

Under strecket
Publicerad

Att det 1952 beskjutna Catalinaplanet påträffats är en sensation – men än mer märklig är själva fyndplatsen. Den ligger 25 kilometer längre österut än vad Sverige uppgett från första stund.
Felräkningen är lika lång som sträckan mellan Gamla stan i Stockholm och Vaxholm. Det innebär att Catalinaplanet som sökte efter vrakspillror efter den nedskjutna svenska DC 3:an måste varit närmare Sovjetgränsen när det attackerades.
– Jag kan inte förstå att de hittat planet där. Jag är bara förvånad och imponerad av att de har hittat det, säger Catalinans befälhavare Sven Törngren till SvD, idag 87 år.

Men han tar inget ansvar för positionsbestämningen, den säger han gjordes av marinen.
– Försvarssstaben bestämde sökområdena. Vi fick tilldelade områden som vi skulle vara i. Vi klarade av dem, och lite till. Men vi var inte inne på några felaktiga saker, förklarar Sven Törngren.
Catalinan skulle flyga 15 distansminuter från kusten, det vill säga tre distansminuter utanför den sovjetiska gränsen 12 distansminuter från land.
– Det var klart och fint väder, det var inga svårigheter. Och på 12 distansminuter låg det en rad så små fiskebåtar.

Annons
Annons
Annons