Annons
Debatt

Castenfors: ”Varning – arbeta inte med offentlig konst”

Mårten Castenfors är avgående chef för Stockholm konst, ansvarig för den offentliga utsmyckningen av staden.
Mårten Castenfors är avgående chef för Stockholm konst, ansvarig för den offentliga utsmyckningen av staden. Foto: Christine Olsson/TT

Vill du jobba med offentlig konst? Räkna med att få ägna stor del av din tid åt långdragna juridiska processer på grund av lagen om offentlig upphandling. Konstnärliga tjänster bör undantas från ­lagen, skriver Mårten ­Castenfors. 

Under strecket
Publicerad

Mårten Castenfors har i dagarna suttit med nio projekt som överklagats. Det är inget ovanligt alls, menar han.

Foto: Christine Olsson/TT

Konst är ingen enkel vara, ingen skruv eller mutter som kan inköpas till billigaste pris och passar därför synnerligen illa i mallen för LOU, lagen om offentlig upphandling. Om Stockholm konst, den avdelning inom Stockholm stad som har hand om all ny offentlig konstgestaltning, strikt skall följa lagen innebär det att mer pengar måste gå till administration och mindre till konst.

Stockholm konst ansvarar för all konst på offentlig platsmark, i skolor, i stadens egna fastigheter och i äldreboenden. I Stockholm följer vi den så kallade enprocentregeln, som innebär att vid om-, ny- och tillbyggnad skall stadens bolag och förvaltningar avsätta en procent till konst. Regeln instiftades 1964 och är tvingande.

Annons
Annons
Annons