”Carro”-effekten har slagit till med kraft

Nu har Kajsa-effekten och ”Carro”-boomen slagit igenom på allvar. Under de senaste fyra åren har antalet barn- och ungdomar i svenska friidrottsklubbar ökat med över 10 000. Och majoriteten är flickor. - Vi ser den absolut största tillströmningen bland flickor i åldern 8-12 år, säger Niclas Blyh, ungdomsansvarig på Svenska friidrottsförbundet. Jag tror nog att det aldrig tidigare varit så många unga flickor som tränat friidrott.

Publicerad
Annons

Intresset har ökat stadigt under den senaste tiden. Framgångsrika friidrottstjejer från Ludmila Engquist, via Erica Johansson till Kajsa Bergqvist och Carolina Klüft har fått alltfler unga flickor att söka sig till friidrottsträningarna. 1999 fanns omkring 40 000 aktiva friidrottare i åldern 7-18 år. I dag visar statistiken att siffran ökat till drygt 50 000.
Nästan alla i de lägsta åldersgrupperna och av totalsumman är två tredjedelar flickor.

- Det verkar som ”alla” vill prova friidrott, säger Niclas Blyh. Dessutom har vi sett att fler än förut stannar kvar också upp i tonåren. Tidigare har vi tappat utövare när de kommit upp i 13-14-årsåldern men nu ligger siffran stabilt. Och med Christian Olssons framgångar tror vi också att antalet killar kommer att öka det närmaste året.
För att möta anstormningen har friidrottsförbundet också satsat stora resurser på att skaffa nya barn- och ungdomstränare. Med hjälp av ett nytt utbildningsprogram har 1 200 nya ledare rekryterats under 18 månader.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons