Carol – Bedövande vackert om kärlek och förlust

Rooney Mara och Cate Blanchett i "Carol".
Rooney Mara och Cate Blanchett i "Carol". Foto: Scanbox

Todd Haynes gör kärlekshistorien mellan butiksbiträdet Therese och hemmafrun Carol till en av de bästa filmtolkningarna av Patricia Highsmiths romaner någonsin.

Under strecket
Publicerad
Annons

När boken ”Carol” publicerades 1952 hette den inte ”Carol”, utan ”The Price of Salt”. Och författaren Patricia Highsmith hette inte Patricia Highsmith, utan gömde sig bakom aliaset Claire Morgan. Det är ingen sofistikerad gissning att intrigen orsakade hemlighetsmakeriet: ”The Price of Salt” är en kärlekshistoria mellan två kvinnor.

Grunddragen lär vara självbiografiska. Highsmith, som ännu inte fått debutromanen publicerad, jobbade på Bloomingdale's för att ha råd med räkningarna. Mitt i julhandeln fick hon hjälpa en blond kvinna med att beställa hem en docka i julklapp. Kvinnan hade ”intelligenta, grå ögon” och ett suggestivt sätt att slå handskarna mot handflatan, och Highsmith blev som förhäxad. I verkligheten hände inget mer, men i det förälskade ruset efter mötet gick hon hem och skrev ner sitt romansynopsis: Highsmith transformerad till tjugoåriga butiksbiträdet Therese Belivet och den blonda kvinnan till Carol Aird, en förmögen och olycklig hemmafru från New Jersey i skilsmässa från sin motvillige make Harge.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons