Annons
X
Annons
X

Carnegie söker ny vd med sparprofil

Den anrika finansfirman Carnegies nye vd bör vara bra på sparande och kapitalförvaltning. Det säger huvudägaren Harald Mix, vd för riskkapitalbolaget Altor. Uttalandet kan öppna för förhandstippade Niclas Storåkers, tidigare chef på Avanza.

Altors vd Harald Mix.
Altors vd Harald Mix. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Det har varit en händelserik vår för Carnegie, som de senaste åren rest sig efter den omtalade kraschen 2008. I mars kom beskedet att vd Frans Lindelöw lämnar bolaget till hösten. Enligt SvD Näringslivs källor tvingades Lindelöw bort, medan han själv bedyrar att beslutet togs i samförstånd med styrelsen,
läs mer här.

Samtidigt meddelades att Carnegie ska delas upp i tre separata affärsområden under egna bolag: Investmentbanken, privatbanken och fonderna.

I maj kom så beskedet att den ena huvudägaren, Altor, köper ut den andra, Bure Equity. De båda riskkapitalbolagen köpte tillsammans Carnegie av Riksgälden 2009, men har enligt medieuppgifter haft olika syn på den framtida strategin.

Annons
X

Altor betalade 629 miljoner kronor plus en en möjlig tilläggsköpeskilling på maximalt 106 miljoner. Det innebär att Bure gjorde en reavinst på 280 miljoner kronor på sitt Carnegie-äventyr.

Som ensam huvudägare letar nu Altors vd Harald Mix och Carnegies ordförande Arne Liljedahl efter den nya vd som ska lyfta Carnegie till ett bättre resultat än förra årets förlust på 254 miljoner kronor.

Harald Mix säger i en intervju med SvD Näringsliv att processen ska gå ”skyndsamt” och att han skulle bli ”djupt bekymrad” om man inte får en ny vd på plats under 2012. Det är också tydligt att det är mer fokus på sparandeområdet än på aktiemäkleriet, som traditionellt varit Carnegies starkaste gren.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det har historiskt varit väldigt mycket fokus på mäklerisidan. Jag tror att det är viktigt att vi framöver fokuserar lika mycket på sparandesidan. Därför vore det bra om den nye vd:ns profil och erfarenhet matchar den sidan. Det finns mycket att göra för att utveckla Carnegies verksamhet inom private banking och kapitalförvaltning. Därtill kommer möjligheter att ytterligare utveckla samarbetet med Max Matthiessen, säger han.

  Uttalandet stärker intrycket att Avanzas förre vd Niclas Storåkers ligger bra till för att få jobbet. Enligt Affärsvärldens källor är han favoritkandidaten.

  Hur ser du på att ni nu har köpt ut Bure?

  – Nu fick vi en prislapp på vad de tyckte att det var värt. Det har varit en bra investering för båda parter så här långt. Men vi är fortfarande inte ens halvvägs, det finns väldigt mycket kvar att göra, säger Harald Mix.

  Blir det enklare med en huvudägare framöver?

  – Allt annat lika så är det enklare att ha en huvudägare än två. Men det i sig var ingen jättefråga. Däremot är vi nöjda med att kunna investera mer i verksamheten. Som sagt, vi har kommit en bit på vägen men det finns mycket kvar att göra.

  Annons
  Annons
  X

  Altors vd Harald Mix.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X