Annons
X
Annons
X

Carlsson: ”En djävulsk handling”

Tusentals människor samlades i dag på Sergels torg i Stockholm för att delta i en ljusmanifestation för att hedra offren efter attackerna i Norge. ”En djävulsk handling”, sade den tidigare S-ledaren Ingvar Carlsson som deltog i minnesstunden.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Marcus Nilsson, 17 år, var en av tusentals som samlades på Sergels torg mot våldet och för det mångkulturella samhället. Han har gått med i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU), i protest mot attackerna i Norge. – Min kompis är med i SSU och hon förlorade elva vänner på Utøya. Jag kan kanske inte göra mycket men jag kan åtminstone visa mitt stöd. Foto: DAVID MAGNUSSON

Många av alla de tusentals människor som kommit till Sergels torg bar på röda rosor och några hade med sig norska flaggor. Under manifestationen hölls en tyst minut för att hedra offren som dödades vid attacken mot regeringskvarteret i Oslo och på Utöya.

Justitieminister Beatrice Ask (M) och de tidigare socialdemokratiska partiledarna Mona Sahlin och Ingvar Carlsson deltog i minnesstunden.

– Attentatet mot regeringsbyggnaden och massmordet på Utöya var en politisk handling. Den var genomtänkt och planerad in i minsta detalj och det var en djävulsk handling, sade Ingvar Carlsson.

Annons
X

Mona Sahlin, tidigare partiledare för Socialdemokraterna, deltog på Sergels torg.

– Jag vet många av mina vänners barn som var på Utöya och jag kände bara en sådan förtvivlan. Jag har varit där själv många gånger.

Sahlin nämns i Anders Behring Breiviks manifest.

– Jag har varit så hotad och hatad på de här högerextrema nätsidorna i så många år. Jag ser det verkligen som en hedersbetygelse, att de som hatar demokratin som mest hatar också mig. Det är ett kvitto, säger hon till TT.

Socialdemokraternas förre partiledare Ingvar Carlsson har också varit på Utöya.

– Redan 1960 var jag där första gången. Jag har upplevt glädjen där och att sedan se de bilder som nu förmedlats har varit väldigt tungt.

Han säger att det är viktigt att ungdomsförbundet AUF ska bygga upp Utöya igen.

– Man får inte ge upp Utöya efter de fruktansvärda attentaten, men de behöver ett starkt stöd.

Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande för RFSL, deltog vid minnesstunden på Sergels torg. Han känner själv en av dem som dödades på Utöya.

– En av dem som jag jobbat länge med under min tid som aktivist för RFSL:s systerorganisation i Norge dog tyvärr på Utöya.

Han säger att det ännu är för tidigt och för svårt att beskriva sina känslor för det som inträffat.

– Man har fortfarande sorg och det är många frågor som är obesvarade. Nu är det viktigast att vi tar vara på varandra och försöker att se framåt.

Ella Coogan, 20 år från Stockholm, är en av dem som kommit till Sergels torg för att delta i ljusmanifestationen.

– Jag är här för att hedra de barn och ungdomar som dödades i Norge, säger hon till TT.

Hon var även på minnesstunden vid norska ambassaden i lördags och säger att hon har tänkt mycket på det som hänt de senaste dagarna.

Ella Coogan är själv engagerad i Ung Vänster.

– Jag hoppas inte att det här leder till att ungdomar blir rädda för att engagera sig, utan att de känner att det är ännu viktigare att vara aktiv.

Vid fredagens ljusceremoni på Sergels torg deltog fem av riksdagspartiernas ungdomsförbund på scenen för att säga några ord och tända ett ljus. Representanter för Grön ungdom och LUF kunde inte närvara.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund var inte inbjudet.

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Marcus Nilsson, 17 år, var en av tusentals som samlades på Sergels torg mot våldet och för det mångkulturella samhället. Han har gått med i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU), i protest mot attackerna i Norge. – Min kompis är med i SSU och hon förlorade elva vänner på Utøya. Jag kan kanske inte göra mycket men jag kan åtminstone visa mitt stöd.

Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 1 av 4
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 2 av 4

Mona Sahlin och Beatrice Ask när tusentals människor samlades på Sergels Torg i Stockholm för att hedra offren för terrordåden i Norge.

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 3 av 4

Tusentals samlades under fredagskvällen på Sergels torg i en manifestation till minne av offren i Norge.

Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X