Annons
X
Annons
X

Carlgren: Tysk avveckling inte idealisk

Till år 2022 ska Tyskland ha avvecklat kärnkraften. Det står klart efter nattens regeringsförhandlingar, meddelar landets miljöminister. Ingen idealisk lösning, menar Sveriges miljöminister, Andreas Carlgren.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

Förbundskansler Angela Merkels regeringskoalition har enats om en tidtabell för när alla kärnkraftverk ska vara avstängda, sade landets miljöminister natten till i dag.

Efter kärnkraftsolyckan i Japan i mars, till följd av jordskalvet, backade Merkel från ett beslut förra året om att förlänga livslängden för landets 17 kärnkraftverk. Dessutom stoppades de sju äldsta reaktorerna tillfälligt.

Miljöminister Norbert Röttgen sade att de reaktorer som stängdes direkt efter kärnkraftskatastrofen i Japan i mars inte kommer att återstartas.

Annons
X

Beslutet togs vid ett möte med ledarna för partierna i Merkels regeringskoalition, kristdemokratiska CDU, dess bayerska systerparti CSU och Fridemokraterna (FDP).

Tyskland blir därmed den första stora industrination som överger kärnkraften. Ett av de fyra bolag som driver tyska kärnkraftverk är Vattenfalls tyska dotterbolag.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) tycker inte att den tyska vägen är idealisk.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Att fokusera så starkt på vilket årtal kärnkraften ska avvecklas gör att man riskerar att missa det väsentliga: det vill säga hur vi ska klara den dubbla utmaningen att både minska beroendet av kärnkraft och av klimatutsläpp.

  Carlgren tycker att det var bra att man i svensk politik släppte just årtalsfixeringen.

  – Den avgörande frågan nu för Tyskland är att man högst troligt kommer att öka importen av kärnkraftsel från Frankrike och att man riskerar att inte lika snabbt klarar att avveckla det fossila beroendet – framför allt av kolkraften.

  Vattenfall uppfattar överenskommelsen som preliminär, meddelar Maria Lidzell på bolagets presstjänst. Ett slutgiltigt regeringsbeslut väntas den 6 juni. Först därefter tänker Vattenfall kommentera, enligt Lidzell.

  Carlgren vill invänta vad Vattenfall självt säger om följderna för bolaget, men han tror att det finns viktigare saker.

  – För Vattenfalls del tror jag att det är en mycket större fråga vilket energiinnehav de ska satsa på för framtiden.

  Har Sverige kärnkraft om 20 år?

  – Då kommer vi att ha väsentligt mycket mer förnybar energi – jag kan tänka mig klart över två tredjedelar – och jag tror att det är mycket möjligt att vi har valt att stänga av några kärnkraftverk, men det återstår att se. Det viktigaste är hur snabbt vi bygger ut den förnybara energin.

  Vattenfall driver två reaktorer i Tyskland, en i Brunsbüttel och en i Krümmel. Dessa har dock stått stilla sedan 2007. Vattenfall är även minoritetsägare i kärnkraftverket Brokdorf i Tyskland.

  Vattenfalls andel av den totala installerade kärnkraftskapaciteten i Tyskland är 7,2 procent, uppger den statliga energijätten i sin årsredovisning.

  Det totala antalet anställda vid Vattenfalls verksamheter i Tyskland uppgår till cirka 20 000, vilket motsvarar ungefär hälften av koncernens personalstyrka.

  Tyskt näringsliv har varnat för att en tidigarelagd avveckling kan leda till energibrist som hotar landets industri. Före mars i år svarade kärnkraften för cirka 23 procent av Tysklands energiproduktion.

  Berlin TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X