Annons
X
Annons
X

Carl Rosén: Så blir du rik på hållbart sparande

Hållbart sparande behöver inte vara svårt, menar Aktiespararnas avgående vd Carl Rosén. I en intervju med SvD ger han sina bästa investeringstips – och varnar för fallgroparna. Snart kliver han på sitt nya toppjobb på finansdepartementet.

Hållbar finans
[object Object]
Carl Rosén, vd för Aktiespararna. Foto: Bezav Mahmod

**Carl Rosén har varit vd **för Aktiespararna i tre år. I april går han till näringsdepartementet och rollen som ny tung chef för statligt ägande och därmed hanteringen av skandalomsusade statliga bolag som Vattenfall och Telia Sonera, det senare skulle han knappast själv stoppa i en hållbar portfölj.

– Nej, de hade nog haft svårt att kvalificera sig, säger han till SvD.

Som företrädare för småsparare varnar Carl Rosén för bankernas egenintresse i att göra hållbart sparande komplicerat. Carl Rosén menar i stället att hållbara investeringar kan vara enkelt och nyligen har han samlat sina erfarenheter i boken "Bli rik på hållbart sparande". Där listar han kriterier som spararen kan väga in i sina beslut.

Annons
X

**Vilket är det viktigaste kriteriet? **

– Klimatfrågan. Kostnader för koldioxidutsläpp kommer att höjas och det påverkar förutsättningarna för många branscher både positivt och negativt.

Carl Rosén utesluter förutom oljebolag även andra branscher där han tror att det kan uppstå värdeminskningar på grund av bolagens inriktning.

– Sockerindustrin, fossila bränslen och tobak har en massa externa kostnader som de i dag inte behöver betala. Det tror jag kommer förändras. Det som händer med tobak kommer hända med oljan – antingen får de betala stora skadestånd eller så ökar skatten. Även på socker tror jag att vi långsiktigt kan få se exempelvis en sockerskatt.

Nyligen föreslogs ett rökförbud på offentliga platser utomhus i Sverige. Ett tydligt exempel på åt vilket håll utvecklingen går, menar Carl Rosén.

– Tobaksföretaget Phillip Morris var den bästa aktien finansiellt sett fram till för 15 år sedan. Då kom den stora stämningen i USA.

Samtidigt som det finns stora förlorare när hållbarhet blir allt viktigare finns det också vinnare.

– Utvecklingen kommer att driva innovationer. Det gäller att hitta aktier som exempelvis tar fram bättre ventilation för att spara energi eller som gör energieffektiva värmepumpar.

**Är det riskabelt att investera i små miljötechbolag? **

– Det är ingen tvekan om att det är lottsedlar. Bränslecellsbolag exempelvis kännetecknas av nästan inga intäkter och väldigt höga värderingar. De tycker jag inte att man ska lägga några pengar i. Men det finns etablerade företag med lägre risk, exempelvis Nibe som gör bergvärmepumpar.

Samtidigt behöver man inte helt avstå uppstickare menar Carl Rosén. Hans tumregel är att ha 12-15 aktier i sex till sju olika branscher.

  • Jag har Hövding, som gör uppblåsbara cykelhjälmar, i min portfölj. Jag tror att vi kommer att cykla mer framöver.

**Förutom oljebolagen, vilka branscher påverkas negativt av klimatregleringar? **

– Alla dem som gör utrustning till oljeindustrin. Allt ifrån norska konsultbolag till Atlas Copco som levererar utrustning. Bolag i fordonsindustrin som bara satsar på gamla tekniker kommer få det jobbigt. Tesla är högre värderat än Renualt trots att Renualt gör många fler bilar.

När spararen har bestämt sina egna kriterier - hur går man vidare?

– Sverige som aktiemarknad har få oljebolag. Om du vill undvika koldioxidtunga bolag så kan du förutom dem välja bort bolag som SAS och SSAB. Vill du inte ha tobak eller socker tar du bort Swedish Match och Cloetta.

Carl Roséns tips är att sedan välja in de bolag som är bäst i sin bransch utifrån de hållbarhetskriterier som spararen har valt.

– När det gäller banker har SEB exempelvis en större andel kreditgivning till ickefossila investeringar än de andra bolagen. Bolag som adresser hållbarhet på ett bra sätt har ofta koll även på andra delar av sin verksamhet.

Exempelvis H&M är aktiva inom hållbarhet, men ändå är arbetsvillkoren för textilarbetarna på fabrikerna fortsatt dåliga.

Är det arbetet eller resultatet som räknas?

– Jag har H&M i min portfölj. Textilindustrin migrerar alltid till de områden där det är billigast att producera. Det kan man fundera på om det är hållbart, men H&M har ändå ett system för att följa upp och ta ansvar.

**Jag noterar att du inte har arbetsrätt som en hållbarhetsfaktor i din bok. Varför då? **

– Jag har kanske lite naivt tagit det för givet. I H&M:s fall blir det oftast inga juridiska processer mer än att man kan konstatera att det inte ser bra ut. Men det är något jag ska fundera på.

För de sparare som föredrar fonder finns det framförallt en viktig fälla att akta sig för:

– Vi har kritiserat fonder som falskt påstår sig förvalta aktivt. Nu finns en risk att de i stället säger att de är hållbara och vill ha 1,5 procent för det. Så se över avgifterna!

Annons
Annons

Carl Rosén, vd för Aktiespararna.

Foto: Bezav Mahmod Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X