Annons

Rasmus Wærn:Carl Nyrén vårdade det nordiska ljuset

Carl Nyrén var under flera epoker en ledstjärna för andra arkitekter. Nivån på hans verksamhet var så hög och jämn att den under lång tid definierade svensk arkitektur, skriver Gert Wingårdh och Rasmus Wærn.

Uppdaterad
Publicerad

Novemberljuset är svagt. Vackert i sin sårbarhet, men lätt att förstöra. En missriktad lampa eller ett klumpigt utformat fönster förtar snabbt dess skönhet. Det fanns en arkitekt som skickligare än någon annan förstod att vårda det nordiska ljuset. Han är nu borta. Carl Nyrén dog den 6 november, 93 år gammal.

För Nyrén var ljuset mer än en praktikalitet. Det var en egenskap att gestalta. En skola fick dubbla uppsättningar med fönster; längst långväggen men också i en lanternin, så att alla elever skulle få sitta i ljuset. Ett museum klövs på mitten, så att ljuset från högt sittande fönster kunde rulla ned i rummen. Och när ljuset blev för svagt, kunde dolda lampor i fönsternischen ge det en extra skjuts så att den mulna dagen plötsligt verkade solig. Han behärskade många konster, upprepade dem gärna men utvecklade dem samtidigt.

Annons
Annons
Annons