Annons
Krönika

Carl-Johan Malmberg:Finner nästan inte ord – en förolämpning mot läsaren

Carl Larsson, självporträtt, 1912.
Carl Larsson, självporträtt, 1912. Foto: Andreas Nilsson/Malmö konstmuseum

I den senaste utgåvan av Carl Larssons självbiografi ”Jag” har konstnärens språk förvanskats. Carl-Johan Malmberg läser den inför sommarens utställning på Zornmuseet och undrar vad som är äkta och vad som är förfalskning.

Under strecket
Publicerad

Det sista konstnären Carl Larsson arbetade med var varken måleri eller grafik utan en bok. Och en bok av helt annorlunda slag än de muntert illustrerade skildringarna av hemmet och familjeidyllen i Sundborn som ”De mina” och ”Solsidan”. Nu gällde det en självbiografi som han kallade ”Jag”. Konstnären tar bladet från munnen, avslöjar detaljerna kring sin ohyggliga barndom med en tyrannisk far och svår fattigdom, och senare, när karriären stod på sin höjdpunkt, de uppslitande tvisterna kring fresken ”Midvinterblot”. De förbittrade hans sista år. I företalet till ”Jag” beskriver han sig själv drastiskt som en person som levt ett dubbelliv, ett utåt, ett inåt: ”Mitt stadigt leende ansikte. Min dolda fasa för livet.” Självbiografin ger en annan bild än den allmänheten hade av honom som den solige livsnjutaren, fylld av självförtroende, en av svensk konsts stora framgångssagor.

”Jag” publicerades första gången 1931 och finns i flera upplagor, mer eller mindre bearbetade. Den bästa, trognast den text som Carl Larsson lämnade efter sig – enligt hustrun Karin fullbordade han den bara två dagar innan han dog – är den som Albert Bonniers publicerade 1953 i serien Svalan, omtryckt 1969. I den senaste upplagan, från 2013 och utgiven av Helena Brunkman och Ami Bergöö, två av Carl Larssons släktingar, läser jag i förordet: ”I denna utgåva kommer memoarerna för första gången ut i en uppdaterad version, där vi med omsorg och kärlek har gjort texten lättare att läsa. Grammatiken har till viss del moderniserats och de långa meningarna kortade. På vissa ställen har vi bytt ut enstaka ord samt ändrat ordföljden, allt för att du som läsare ska kunna koncentrera dig mer på vad Carl vill ha sagt än på att traggla dig igenom otidsenliga formuleringar.”

Annons
Annons
Annons