Annons
X
Annons
X

Carl Bildt: ”Det finns ett hat mot företagande”

Utrikesminister Carl Bildt (M) talar nu ut om kritiken mot hans styrelseuppdrag i Lundin Petroleum och bolagets oljeprospektering i Ogaden-provinsen i Etiopien. I en intervju med Veckans Affärer menar han att en av förklaringarna till kritiken är att det finns ”ett hat mot företagande”.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

Ända sedan de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye kastades i etiopiskt fängelse har utrikesminister Carl Bildts kopplingar till landet och Lundin Petroleum diskuterats intensivt. Carl Bildt har tidigare hävdat bestämt att han inte hade något med Lundin-gruppens intåg i Etiopien att göra utan har sagt att det beslutet togs efter att han lämnade bolagets styrelse i samband med valet 2006.

Men den versionen har delvis motsagts av Lukas Lundin, styrelseledamot och storägare i Lundin Petroleum.

– Lundin Petroleum undertecknade avtalet om koncessionen i Etiopien i november 2006, men vi hade givetvis diskuterat detta i styrelsen tidigare än så, sade Lukas Lundin till Veckans Affärer i oktober 2011.

Annons
X

I en ny intervju med VA medger Carl Bildt att han deltog när olika områden presenterades för styrelsen.

– Det enda vi gjorde var att ha en genomgång av ett mycket stort antal olika områden. Sedermera fattades beslut om de områdena efter att jag hade lämnat styrelsen, säger han.

Utrikesministern reagerar mycket starkt på VA:s fråga om han tagit del av en rapport om att det begicks övergrepp mot befolkningen i Ogaden. Journalisten ifrågasätter om det spelar någon roll om en viss rapport presenterades om det var så att Carl Bildt ändå kände till övergreppen.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det spelar en jävla roll! Om du säger att en rapport presenterades och den inte gjorde det. Då spelar det roll, säger Carl Bildt i intervjun.

  Han får också frågan om varför han tror att jakten på honom fortsätter om han nu inte har något att dölja.

  – Svårt att dra allt över en kam. Men bland vissa finns det nästan ett hat mot företagande. Och det är lite speciellt med energi- och oljeföretag. Det verkar som att man i Sverige tror att det finns en oljekälla under varje bensinstation. Man har ingenting emot bensinstationer, men allting som levereras till bensinstationer är moraliskt förfärligt, förkastligt och fördömligt, säger Carl Bildt till Veckans Affärer.

  Carl Bildt tycker att erfarenheterna från bolagsvärlden har gjort honom till en bättre politiker men har ”ingen aning om” han kommer att återvända till styrelseuppdragen efter sin tid som utrikesminister.

  Fotnot: Hela intervjun publiceras i Veckans Affärer som kommer ut imorgon, torsdag.

  Annons
  Annons
  X

  Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

  Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X