Carl Albinsson: Kläder efter väder

Roosevelt sa ”Speak softly, and carry a big stick”. Sverige gör tvärt om – vi skäller högst av alla i EU samtidigt som vi har ”a small stick” i proportion till vårt geopolitiska läge. Det är en ohållbar strategi som endast kan avhjälpas av att vi snarast möjligt går med i Nato, skriver Carl Albinsson.
Roosevelt sa ”Speak softly, and carry a big stick”. Sverige gör tvärt om – vi skäller högst av alla i EU samtidigt som vi har ”a small stick” i proportion till vårt geopolitiska läge. Det är en ohållbar strategi som endast kan avhjälpas av att vi snarast möjligt går med i Nato, skriver Carl Albinsson. Foto: Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN

Min gymnastiklärare sa alltid ”det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder”. Uttrycket kommer till användning nu när majoriteten av de säkerhetspolitiska meteorologerna prognostiserar ostadigare väder. Rysslands framfart på Krim och i östra Ukraina gör att temperaturen sjunker till samma nivå som under kalla kriget. Lyckligtvis tycks Nato och USA ha tagit prognoserna på allvar och förstärker Atlantpaktens östliga medlemmar.

Publicerad
Annons

Efter 20 år av solsken och strategiska timeouter har däremot svenska politiker glömt bort att det säkerhetspolitiska klimatet kan växla och därför tycks vi nu gå ensamma in i en snöstorm utan vare sig jacka, mössa eller vantar – vad än regeringen och andra säger.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons