Lyssna mer när du vill motivera andra

Hur motiverar man tonåringen att städa, gamla pappa att gå till vårdcentralen eller arbetskamraten att söka hjälp för sitt alkoholmissbruk? Det finns en del att lära av samtalsmetoder som professionella använder.

Under strecket
Publicerad

Liria Ortiz, psykolog som skrivit flera böcker om motiverande samtal

Foto: Ingvar Karmhed

”Empati är nödvändigt i motiverande samtal. Men det räcker inte att vara medkännande, du måste förmedla det så att personen uppfattar det, och det är svårare,” säger Carl Åke Farbring, som föreläser och utbildar i metoden.

Foto: Pi Frisk
Annons

När Carl Åke Farbring var ung behandlingsassistent i kriminalvården och hade samtal med intagna var han fylld av vilja att förändra och tog i ordentligt: ”Så där kan du inte fortsätta att göra, det leder ju fullständigt fel”. Men ju fler rationella argument han radade upp om varför klienten skulle sluta med droger, desto argare blev klienten och kom på fler och fler argument för att fortsätta som förut.

– Då tänkte jag att det kanske är bättre att bara lyssna. Jag lät dem styra och vi pratade om science fiction, om rymden och om fotboll. Det var mycket trevliga samtal, men de var inte det minsta förändringsinriktade.

Annons
Annons
Annons