Annons
X
Annons
X

Hon är SD:s affischkvinna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sågade Göran Hägglund och sträckte ut en hand vänster­ut på partiets landsdagar i Skåne igår. Tre av fyra på mötet var män, men Carina Herrstedt pekas ut som partiets kvinnliga kommande stjärna.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Hon blir tårögd av hyllningstalen innan delegaterna högljutt ropar ”ja” och hon är vald till andre vice ordförande i Sverigedemokraterna.

Carina Herrstedt presenteras med orden ”Hoppas du kan ge oss 23 procent till riksdagen som du gjort i Landskrona”.

Förhoppningarna är stora efter framgångarna som hon och hennes sambo, ordförande i staden, haft med partiet där. Men hon är också en av få kvinnor i toppen och har nått dit bara tre år.

Annons
X

Hon är också en kontroversiell person som dömts för förtal av Malmöbon och kommunisten Fredrik Jönsson när de pekade ut honom som sabotör och brottsling. Nu står hon inför ett nytt åtal för förtal mot samma person.

Deltagarna på landsdagarna i Ljungbyhed är annars en homogen grupp. Drygt 70 procent av dem är män. Partiet har redan tidigare haft svårt att locka kvinnor.

–Det har nog handlat om en hotbild som jag tycker har blivit bättre. Men sedan måste vi bli bättre på att lyfta fram kvinnor, säger Carina Herrstedt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och hon är en som lyfts fram. Efter valet kan det bli en plats i riksdagen om partiet kommer in.

  Men när hon under intervjun av en delegat blir tillfrågad om hon vill bli nominerad som vice ordförande, ett snäpp högre, på grund av att hon är kvinna, ”lite grann som i Danmark med Pia Kjersgard”, så säger hon nej.

  –Jag vill inte komma in bara för att jag är kvinna, förklarar hon.

  Carina Herrstedt är emot kvotering och någon feminist är hon verkligen inte. Och ingen anhängare av partiets kvinnogrupp, SD-kvinnor.

  –Jag känner inte att den behövs, alla kan rymmas i partiet.

  Carina Herrstedt säger att hon brinner för välfärden, som byggts upp av den äldre generationen, och som hon nu tycker har raserats.

  –Jag kan förstå irritationen över att vi samtidigt leker världens samvete.

  Och det är också viktigt att vara stolt för sitt land och sin flagga, säger Carina Herrstedt.

  Hon säger att det är klart att invandrarfrågorna är viktiga, men påpekar direkt att partiet i Landskrona mest jobbat med äldrefrågor.

  Partiledaren Jimmie Åkesson säger att partiet har blivit bättre på att få in kvinnor.

  –Förr var det 8 av 10 män. Men det handlar kanske om att vi har varit ett mansdominerat parti och drivit manliga frågor. Men vi har breddat oss, säger han.

  Jimmie Åkesson själv valdes om till partiledare under stående ovationer och passade på att såga Göran Hägglund (KD) och hans vurm för ”verklighetens folk”.

  –Han bryr sig för mycket över att vara politiskt korrekt och vågar inte ta tag i invandrarfrågan som ”verklighetens folk” talar om vid köksbordet.

  Det slående inslaget är hur hårt partiet arbetat på att framstå som ett seriöst parti. Men en 20-åring som SvD talar med vågar inte gå ut med sitt namn.

  –Jag är inte officiell med att vara sverigedemokrat på grund av jobbet och så. I vissa kretsar är det helt normalt, men inte i andra, säger han.

  Vid shoppen i entrén är den mest sålda t-shirten den med trycket ”Ge oss Sverige tillbaka”.

  –Man vill ha tillbaka ett ursprungligt svenskt, ungefär som sossarnas folkhem, säger säljaren Bengt Lindahl.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X