X
Annons
X
”Det finns regler om hur man ska skära tyger, men ofta gör jag tvärtom, för jag tycker inte man får störa tygets egen vilja. Det är en gåva jag har, att jag kan tolka tygen och förstå deras personligheter”, säger Carin Rodebjer.
”Det finns regler om hur man ska skära tyger, men ofta gör jag tvärtom, för jag tycker inte man får störa tygets egen vilja. Det är en gåva jag har, att jag kan tolka tygen och förstå deras personligheter”, säger Carin Rodebjer. Foto: Emma-Sofia Olsson

Carin Rodebjer: Jag vet vad ”hon” har för utmaningar

Långläsning

Hon har tagit tillbaka kaftanen från musikmännen, men redan innan det hade hon modesveriges mest dedikerade fans. För Carin Rodebjer är målet att göra kläder som både förhöjer och förenklar vardagen.

Sällan har väl vädergudarna och modevärlden varit så överens som denna vår och sommar: 2018 är kaftanernas år.

Alltså den tunna kaftan som bärs varma dagar – över en bikini på stranden, med linne, shorts och sandaler i stan, eller som klänning med högklackat om kvällen. I år visar "alla" kaftaner, från exklusiva modehus till lågpriskedjor, som om det alltid varit ett självklart plagg.

”Det finns regler om hur man ska skära tyger, men ofta gör jag tvärtom, för jag tycker inte man får störa tygets egen vilja. Det är en gåva jag har, att jag kan tolka tygen och förstå deras personligheter”, säger Carin Rodebjer.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 8

Till vänster Rodebjers kaftan Agave Seaflower, till höger Elizabeth Taylor i dokumentären ”That’s entertainment” från 1974, iklädd en av karriärens många kaftaner.

Foto: Alice Rosati Bild 2 av 8

Carin Rodebjer har alltid klätt sig i sina egna kläder, men att avsluta en modevisning med att själv gå upp på catwalken är inte hennes favoritsysselsättning. ”Det är andra kvinnor som ska synas, mitt arbete är ’behind the scenes’. 

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 3 av 8

Från Rodebjers höstkollektion 2018.

Foto: Anton Renbord Bild 4 av 8

Rodebjers Agave seaflower.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 5 av 8

Elizabeth Taylor i ”The Sandpiper” (”Het strand”) från 1965.

Foto: Courtesy Everett Collection/IBL Bild 6 av 8

Ebbot Lundberg har gjort sitt för att marknadsföra kaftanen. Här med sitt The Soundtrack of Our Lives på Cirkus 2009.

Foto: Christine Olsson/ TT Bild 7 av 8

Om sin kaftan säger Carin Rodebjer: ”Man kan gå ut i den på kvällen i högklackat och somna i den någonstans. Och sedan vakna och gå till stranden i den. Det är lätt att stoppa in ett barn och amma. Kaftanen är mångfunktionell, man kan liksom leva i den.”

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X
Annons
X