Annons
X
Annons
X

Carin Jämtin: "Vi är inte nöjda"

I SvD/Sifo:s senaste väljarbarometer plockar Sverigedemokraterna arbetarväljare från Socialdemokraterna och når rekordnoteringen 17,8 procent.

Både S och M är oroade över utvecklingen.

– Vi är inte nöjda, säger Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

Opinionsmätningar
Jimmie Åkesson och Carin Jämtin
Jimmie Åkesson och Carin Jämtin Foto: Marcus Ericsson/TT, Anders Wiklund/TT

**I går kväll **kunde SvD/Sifo presentera sin första väljarbarometerefter sommaren.

Sverigedemokraterna gör en statistiskt säkerställd ökning med 2,6 procentenheter sedan juni, och landar på 17,8 procent – den högsta siffran någonsin i Sifo.

Socialdemokraterna tappar 0,8 procentenheter från den senaste mätningen, och får 26,3 procent.

Annons
X

Mest uppmärksamhet får resultatet som säger att SD nu är större än Socialdemokraterna bland arbetarväljare.

”Att S inte är största parti bland arbetare är en mardröm för den gamle Metallbasen Stefan Löfven. Att SD är det, kan få honom att vakna skrikande”, skriver SvD:s Göran Eriksson i sin analys.

**Socialdemokraternas **partisekreterare Carin Jämtin säger till SvD i en kommentar att hon inte är nöjd med utvecklingen, vare sig vad gäller partiets notering eller förlusten av arbetarröster.

– Vi är inte nöjda utan målet är att vi ska öka. Vi kommer prioritera fler jobb och en bättre skola eftersom det i grunden är de frågor som gör Sverige starkare. Samtidigt genomför vi också vår politik på fler politikområden eftersom vi är ett parti som tar oss an de utmaningar vi ser i verkligheten.

Moderaterna får 24,5 procent i undersökningen, en minskning med 0,5 procentenheter sedan förra mätningen. Partisekreterare Tomas Tobé är nöjd med att Moderaterna fortfarande ligger över sitt senaste valresultat, men uttrycker ändå oro.

– Ja, jag är oroad över utvecklingen både i världen och i Sverige. Vi står inför stora utmaningar och det kräver ett ledarskap, säger han till SvD.

Han tror att Sverigedemokraternas ökning till stor del beror på att frågor där de anses starka legat högt på agendan sedan Sifo:s förra mätning.

– Det bekräftar den opinionsuppgång som SD haft, och den är kopplad till att invandringsfrågan legat högt i samhällsdebatten. Sverigedemokraterna har förhållandevis högt förtroende i de här frågorna, och då får vi en sådan här utveckling.

Han vill inte säga om ett samarbete mellan Alliansen och regeringen i till exempel migrationsfrågor vore ett sätt att plocka andelar från SD.

– Vi är alltid beredda att samtala om viktiga samhällsutmaningar, men regeringen behöver själva ha en åsikt i det här frågorna först. Moderaterna har kommit med förslag, som första jobbet-anställning, tillfälliga uppehållstillstånd och bättre kostnadskontroll för flyktingmottagande. Men från regeringen är det helt tyst. Det finns inget att diskutera i nuläget.

I väljarbarometern får M, C, Fp och Kd 39,3 procent medan S, V och Mp samlar ihop 40,4.

SvD söker Sverigedemokraterna för en kommentar.

Annons

Jimmie Åkesson och Carin Jämtin

Foto: Marcus Ericsson/TT, Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X