Carema tung last för riskkapitalet

Caremaskandalen kan om något ha visat på riskerna med investeringar i välfärdssektorn, vilket nu fått konsekvenser för hela riskkapitalbranschen. ”Den politiska risken var oerhört mycket större än vad man insåg”, säger Per Strömberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ratosprofilen Arne Karlsson summerade i vintras ett drygt decennium av framgångsrika investeringar. Trots modet, och trots avregleringarna, har det gamla riskkapitalbolaget, ett av börsens största, helt och hållet avstått från välfärdssektorn. Riskerna var för stora, och priserna för höga, menade Karlsson, som år efter år radat upp avkastningstal på över 25 procent. Först nu börjar han intressera sig för sektorns finansiella värderingar. Efterhandskonstruktion eller inte, den avgående Ratos-vd:n tycks ha haft rätt. Carema-skandalen kan mycket väl bli ett kvitto på att ägare av privatiserade välfärdsföretag har alla incitament i världen att göra ett bättre arbete. En källa till SvD, med erfarenhet från flera betydande riskkapitalaffärer, beskriver i dag Carema som i det närmaste ”osäljbart”. Varumärket Carema anses helt enkelt vara besudlat. En annan person, centralt placerad på en namnkunnig svensk M&A-firma, utvecklar.

– Ja absolut, jag kan tänka mig att det kommer att ta lång tid att komma bort från det här. När du gör upphandlingar med långa kontrakt, och du vill visa att du får uppdrag, så måste du bjuda in dig med priset. Så det här slår på lite olika nivåer, och det tar tid att reparera, särskilt för Carema, säger han, men föredrar att vara anonym, då ämnet upplevs som känsligt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons