Annons
X
Annons
X

Carema-skandalen svärtar ner hela branschen

Caremas skandal har svärtat ner en hel bransch. Till konkurrenten Attendo Care hör oroliga anhörga av sig med frågor.

[object Object]
Korttidsboendet Kastanjen i Järfälla Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Det är inte bara Carema som skadas när avslöjanden om bristande hygien och vanvård uppdagas. Enligt Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på branschorganisationen Vårdföretagen, påverkar skandalen kring Carema hela branschen.

– Det här är ju en förtroendebransch och det är naturligtvis inte bra för en bransch när den granskas så ensidigt som vi upplever att den gör just nu. Väldigt många företag som jag har kontakt med känner sig frustrerade över den ensidiga bilden.

På vilket sätt är den ensidig?

Annons
X

– Det lyfts fram den ena historien värre än den andra och när man får lite insyn i saker och ting känns det att det är ensidigt.

Vid sidan av Carema är Attendo Care den största privata aktören inom äldreomsorg i Sverige. Attendo care hade 2010 drygt 5000 genomsnittsanställda inom äldrevård. Enligt Charlotte Näsström Morén, presschef på Attendo Care märks skandalen även hos dem.

– Det är klart att vi får frågor och funderingar. Många frågar också för att få kunskap. Om man läser en sak i tidningen om Carema så visst kan det göra att vi får frågor om vår verksamhet eftersom vi är i samma bransch, säger Charlotte Näsström Morén.

Precis som Inga-Kari Fryklund tror hon att branschen som helhet påverkas av den negativa publicitet som Carema fått.

Debatten kring Carema har också handlat om ägandeformen. Både Carema och Attendo Care ägs av riskkapitalbolag. Som SvD Näringsliv tidigare har uppmärksammat använder bolagen ett avancerat skatteupplägg som gör att de inte betalar en krona i bolagsskatt i Sverige enligt Skatteverket.

– Den frågan debatteras ju. Det är inte bara inom vår bransch man har den här formen av ägande. Jag brukar säga att varje ny krona från ett riskkapitalbolag är en ny krona in i den svenska välfärden. Jag ser det snarare som att vi ska vara glada att det finns företag som vill investera i svensk vård och omsorg.

Aleris är ett annat privat vårdbolag som är mindre än Attendo Care. Bolaget hade hade 2010 cirka 730 genomsnittsanställda inom äldrevård. Till skillnad från Carema och Attendo Care ägs inte Aleris av något riskkapitalbolag utan av investmentbolaget Investor. Anne-Marie Svensson, vd för Aleris Omsorg, tror att det finns en risk att alla privata vårdgivare dras över en kam och att allmäneten tror att även Aleris ägs av ett riskkapitalbolag som slussar vinster utomlands.

Hur påverkar det er?

– Vi är jätteglada att vi ägs av Investor som sätter starkt fokus på kvalitet.

Påverkar det vården?

– Jag tror att alla försöker göra så bra man bara kan, men för oss är det viktigt att långsiktigt kunna jobba med kvalitetsfrågorna och det kan vi göra med Investor som ägare.

Även de anställda inom äldreomsorgen påverkas vilket på sikt kan göra det svårt för kommuner och privata vårdgivare att rekrytera personal.

– Min erfarenhet är att det väldigt ofta är dubbelbottnat och frustrerande för medlemmarna som jobbar på arbetsplatsen, säger Annelie Nordström, ordförande i fackförbundet Kommunal som bland annat organiserar undersköterskorna på vårdhemmen.

Enligt henne känner de anställda ofta en lättnad över att vanvården kommer fram i ljuset och att de får respons på klagomål de lämnat.

– Samtidigt som det är frustrerande att jobba i en verksamhet som ständigt figurerar i massmedia med dålig kvalitet. Det är ju personalen som finns där varje dag som får ta emot oro, ängslan och besvikelse från de anhöriga.

Enligt henne finns det också en frustration över hur bolagen själva väljer att framställa vården.

– Företagen har jättefin tv-reklam där äldre vithåriga tanter sitter i bersån och det är alldeles fullt av undersköterskor runt omkring dem en solig sommardag. I verkligheten ser det helt annorlunda ut.

Välfärdens nya herrar http://prod.svd.se:8080/naringsliv/vardboomens-lonevinnare_6052883.svd
Annons
Annons
X

Korttidsboendet Kastanjen i Järfälla

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X