Annons
X
Annons
X

Carema betalar noll i skatt

Ägarna till det skandaliserade vårdbolaget Carema har maxat sin skatteplanering. Det föga kända svenska riskkapitalbolaget Triton har enligt Dagens Industri använt uppblåsta internräntor för att skapa ett skatteavdrag värt 495 miljoner kronor årligen.

Foto: SCANPIX

Carema ägs av den amerikanska riskkapitaljätten KKR och dess hemlighetsfulla svenska branschkollega Triton. Carema använder sig av precis samma skatteupplägg som många riskkapitalägda bolag använder, nämligen att minimera vinsterna i Sverige genom att ta stora internlån inom koncernerna.

Genom att ta ett internt aktieägarlån på drygt 4 miljarder kronor med en ränta på hela 12 procent slussas de svenska vinsterna ut till skatteparadis. Enligt Dagens Industri innbär det att Triton kan sänka bolagsskatten med 495 miljoner per år, vilket betyder att man sparar 140 miljoner kronor. Eftersom man även har andra stora lån så betalar Carema därför noll kronor i skatt samtidigt som man lever på skattemedel, enligt tidningen.

Därmed raderas Caremas vinst ut och den svenska staten går miste om skatteintäkter. Luckan i skattelagstiftningen är kritiserad av finansminister Anders Borg.

Annons
X

Debatten kring det privata vårdföretaget Carema, som de senaste veckorna kritiserats hårt för vanvård, går just nu het. Carema har dragit på sig mer än 150 anmälningar hos Socialstyrelsen, och nu efterlyser S-ledaren Håkan Juholt och Svenskt Näringsliv i var sin debattartikel kontroll och reglering av den skattefinansierade äldrevården.

”Skälet till att larmrapporterna aldrig tar slut är att politikerna flyr från sitt ansvar och hänvisar till anställda, myndigheter, kommuner och vårdbolag,
skriver Håkan Juholt i Dagens Nyheter.

Riskkapitalbolag med vinstmaximering som främsta drivkraft ska inte förekomma i den skattefinansierade äldreomsorgen, anser han. En bred politisk uppgörelse krävs för att säkerställa kvaliteten och garantera att medel för äldreomsorgen kommer de äldre till del.

”Det viktigaste nu är att stärka kvalitetskontrollen”, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor hos Svenskt Näringsliv, på
Svenska Dagbladets Brännpunkt.

I granskningen ”Välfärdens nya herrar” i våras skrev SvD som det jätteklipp som det brittiska riskkapitalbolaget 3i gjorde när man förra året sålde Ambea där Carema ingår till KKR och Triton,
se artikel här.

SvD/TT

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X