Annons
X
Annons
X

Capio vann upphandling om S:t Göran

Capio fick i dag klartecken att fortsätta driften av S:t Görans sjukhus i Stockholm i ytterligare minst nio år. Den borgerliga alliansen anser att upphandlingen ger mer vård och högre kvalitet till en betydligt lägre kostnad än i dag. Den rödgröna oppositionen är djupt splittrad: S lade ner rösterna, V röstade nej medan MP ställde sig bakom valet av Capio.

Som SvD kunde berätta redan i går låg den nuvarande entreprenören Capio klart bättre till än utmanaren Aleris för att kamma hem det prestigefyllda vårdav- talet för S:t Görans akutsjukhus från 2013.

När landstingspolitikerna änt- ligen kunde lätta en del på för- låten efter gårdagens beslut i detta superhemliga ärende visade det sig att Capio låg drygt 90 miljoner kronor om året i lägre i pris än Aleris. Dessutom var kvalitetsskillnaden stor mellan de båda företagen där Capio nu lovat betydligt mer än vad poli- tikerna hade på kravlistan.

– Vi är väldigt nöjda och vet av erfarenhet att de levererar vad de lovar. Nu får vi dessutom ut mer vård genom att Capio lovar att arbeta ännu hårdare för att få ner vårdskadorna, ha rimliga väntetider och att de ska samarbeta i vårdkedjor med andra vårdgivare. Kvalitet väger tyngre än priset i den här upphandlingen, sade Filippa Reinfeldt (M), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

Annons
X

Däremot ville hon inte säga att några ytterligare akutsjukhus ska upphandlas på liknande sätt, vilket Folkpartiet och Centern annars är pigga på. Den dörren verkar fortfarande stängd efter statsminister Fredrik Reinfeldts besked i valrörelsen 2006 att det inte är aktuellt med fler utförsäljningar av akutsjukhus.

Thomas Berglund, vd och koncernchef för Capio var märkbart lättad efter alliansens besked.

– Vi är glada och stolta. Vårt åtagande går ut på att höja kvaliteten ytterligare, sade han på en presskonferens strax efter beslutet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Miljöpartiet hade tveksam- heter till upphandlingen med ställde sig ändå bakom valet av Capio. Samtidigt ansåg Helene Öberg (MP) att Socialdemo- kraterna agerat fegt som lade ner sina röster. Men Dag Larsson (S) menade att det var självklart eftersom konkurrensneutrali- teten inte fungerat.

  – Det här är tyvärr bara en i raden av upphandlingar där Moderaterna brustit. De har inte säkrat att principerna om transparens och likabehandling gällt för alla anbudsgivare, sade han.

  Birgitta Sevefjord (V) röstade tvärt nej till fortsatt avtal med Capio. Eftersom både regeringen och Skatteverket ser över reg- lerna för riskkapitalbolagens skatteplanering borde upphandlingen avbrytas och S:t Göran återgå i landstingets regi. Och budskapet var ungefär detsamma från de knappt 100 demonstranter som samlats utanför landstingshuset på Kungsholmen samtidigt som det historiska avtalet skrevs under.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X