Annons

Cannabis skapar varken våld eller brott

Cannabis-planta på en odling i amerikanska delstaten Kalifornien där så kallad medicinsk cannabis är tillåten.
Cannabis-planta på en odling i amerikanska delstaten Kalifornien där så kallad medicinsk cannabis är tillåten. Foto: ALEXANDRE MENEGHINI/AP
Under strecket
Publicerad

KDU:s förbundsordförande Aron Modig skriver på Brännpunkt 12/9 att nolltolerans mot cannabis ska gälla och att den svenska narkotikapolitiken varit lyckad. Han argumenterar mot avkriminalisering av narkotika samtidigt som han verkar glömma bort att missbrukare i dagens Sverige far illa av den repressiva politik som förs på området. Vi tycker det är tråkigt att Aron Modig väljer att sälla sig till dem som argumenterar för ett fortsatt förbud enkom på moralistiska grunder.

Modig hävdar att cannabis är en farlig drog, något som gäller för ungdomar, men knappast är sant för gemene man. Forskningsrapporter från den kanadensiska senaten visar att cannabis varken skapar våld eller brott och det brittiska parlamentet klassar både nikotin och alkohol som farligare droger, såväl för individen som för samhället (se länkar i slutet av artikeln). En internationell kommission under ledning av FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan kom nyligen till slutsatsen att cannabis bör avkriminaliseras. Allt detta visar att det inte bara är smaklösa liberaler, som Modig verkar antyda, som driver frågan utan också tunga instanser som har vetenskapliga belägg för en politik byggd på avkriminalisering och skademinimering.

Annons
Annons
Annons