Annons
X
Annons
X

Cannabis ökar mest

Cannabis och lugnande medel är tillsammans med alkohol de drogpreparat som ökade mest i Sverige första halvåret 2010. Det har också blivit vanligare bland yngre med psykoser efter att man testat centralstimulerande medel som man köpt på internet, rapporterar Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Varje halvår sammanställer CAN uppgifter om drogtendenser för landets 15 största kommuner.

Syftet är att upptäcka nya preparat och förändringar i de som redan används, samt var i landet och i vilka grupper som förändringarna sker.

I den senaste rapporten som nu släppts toppar cannabis listan för vilka droger som ökat mest i de utvalda kommunerna under årets sex första månader. Även alkoholmissbruk och ett missbruk av lugnande medel och sömnmedel förekommer oftare än tidigare, enligt rapporten.

Annons
X

I enlighet med tidigare rapporter är också cannabis den illegala drogen som är vanligast att man har provat någon gång.

Minskar, enligt de drygt hundra uppgiftslämnare som deltog i undersökningen, gör injicering av heroin och användandet av ecstasy. Dock uppger drygt hälften att det inte har skett någon förändring av de båda preparaten.

Enligt CAN uttrycker många av rapportörerna en frustration över att det på senare tid blivit vanligare att beställa droger över internet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Många av de webshopar som säljer preparat har specialiserat sig på att hålla sig inom lagens gränser genom att snabbt göra sig av med de preparat som blir narkotikaklassade, samtidigt som de börjar sälja nya preparat med en något ändrad kemisk uppsättning och sålunda inte omfattas av svenska lagbestämmelser”, lyder det i rapporten.

  Många av de nya preparaten som rapporteras används enligt rapportörerna dels av ungdomar, dels av grupper med ett etablerat missbruk. Bland yngre går också att skönja en ökning av antalet psykoser efter att de prövat centralstimulerande, ofta beställt från internet, för första gången.

  ”Troligen tilltalar det faktum att preparaten under en viss tid är en lagliga och lättillgängliga många av dem som brukar droger av olika slag”, skriver CAN.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X