Annons
X
Annons
X

”Cancern gjorde mig steril”

Beskedet att läkemedelsföretagen fortsätter att tvista om upphandlingen av vaccin mot cancer i livmodershalsen väcker starka reaktioner. I Stockholm går politikerna nu samman för att hitta ett sätt att ändå börja vaccinera. För Anja ledde vaginal cancer till att hon inte kan få barn.

Anja drabbades av vaginal cancer och har blivit steril. Hon tycker att läkemedelsbolagens agerande nu är en skandal.

Anja drabbades av vaginal cancer och har blivit steril. Hon tycker att läkemedelsbolagens agerande nu är en skandal. Foto: TOMAS ONEBORG

Anja, 37 år, bodde i London när hon fick diagnosen vaginal cancer. Det är en cancer av samma typ som livmodershalscancer och orsakas av ett HPV-virus som skulle kunna ha förhindrats av vaccinering. När Anja flyttade hem till Sverige för två år sedan fick hon återfall och tvingades till operation. Efter strålning har hon friskförklarats, men strålningen och operationen har gjort henne steril.

– Det är jobbigt att få ett cancerbesked så ung. Det är en skandal att nu höra att läkemedelsbolagen får tvista och styra över något som skulle kunna rädda många liv. Det är ju väldigt lätt att undvika de stora besvär jag har gått igenom med hjälp av ett vaccin. Men den frågan styrs av privata läkemedelsbolag som styrs av pengar, säger Anja.

På torsdagen stod det klart att läkemedelsbolagen fortsätter att tvista om upphandlingen värd 250–300 miljoner kronor och att det förhalar den allmänna vaccineringen av flickor i årskurs fem och sex. Varje år insjuknar 450 kvinnor i livmoderhalscancer.

Annons
X

I hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting gick politikerna från alliansen samman med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet och gav tjänstemännen i uppdrag att se om en vaccination kan komma i gång så snart som möjligt i länet.

– Det är olyckligt att det har tar så här lång tid att få vaccinet på plats. Nu vill vi veta vilka alternativ vi har i Stockholms län att påbörja vaccinering i förtid, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M).

Henrik Almkvist, chefsläkare i Stockholms landsting som lett processen kring en central upphandling är också besviken.

– Vi stod klara att dra i gång så det är naturligtvis mycket olyckligt att den fördröjs ytterligare.

Johan Thor, kommersiell direktör på Glaxo Smith Klein Sverige, menar att överklagandet var oundvikligt.

– Vi är inte ett företag som i vanliga fall drar in våra kunder i rättsprocesser men i det här fallet tycker vi att det hela är juridiskt felaktigt skött.

Under tiden hinner fler kvinnor insjukna. Vad tycker du om det?

– Det är ytterst beklagligt.

Annons
Annons
X

Anja drabbades av vaginal cancer och har blivit steril. Hon tycker att läkemedelsbolagens agerande nu är en skandal.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X