Annons

Cancer missades 13 gånger - kvinnna dog

Kvinnan var i kontakt med familjeläkarmottagningen 13 gånger och tappade 30 kilo.

När cancern upptäcktes var hon redan döende. Tre veckor senare avled hon.

Under strecket
Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern från Västmanland var i kontakt med familjeläkarmottagningen 13 gånger på grund av sin dåliga hälsa. Hon led svårt av magproblem, smärtor i bröstet och tappade mer och mer i vikt. Kvinnan fick värre smärtor och var så ångestfylld att hon tvingades ha en väninna med sig som stöd under besök på läkarmottagningen.

Hon hade bara tre veckor kvar att leva när läkarna upptäckte cancern. När kvinnan var döende lades hon in akut på Centrallasarettet i Västerås. I det skedet hade hon minskat 30 kilo under ett år och haft dagliga kräkningar.

Händelsen anmäls nu till Socialstyrelsen av Landstinget Västmanland enligt lex Maria. De tre olika läkarna kvinnan kommit i kontakt med hade främst skrivit ut medicin mot symtomen och diskuterat formerna för sjukskrivning. Två av dem är specialister inom allmänmedicin.

I anmälan framgår konsekvenserna av att inte sjukdomen upptäcktes tidigare: ”Fördröjd cancerdiagnos pga långsam passiv utredning vilket ledde till patientens död 2010-03-30.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons