Annons
X
Annons
X

Camping på thaisätt

Trött på svidande solbränna och andra turister? Gör som Bangkokborna på helgerna: Res norrut för en campingsemester i bergen.

[object Object]
Att campa i Thailand är som att campa i Sverige. Men man får träffa andra djur. Foto: FOTO: JONAS GRATZER

Vid en första anblick ser det ut som om en stor expedition med upptäcktsresande på väg mot Mekongfloden slagit läger. Stora tält. Plåtlådor med proviant. Ved. Bensin och plockade kycklingar.

–Nej, vi ska bara sova en natt i skogen, säger den 40-årige engelskläraren Ann Boula och skrattar åt frågan.

Familjen är en av flera som över helgen sökt sig till nationalparken Khao Yai – thailändska för det stora berget. Varje lördag rullar en karavan med Bangkokbor på utflykt in på området. Camping är en växande folkrörelse i Thailand och förutsättningarna är utmärkta. 13 procent av landet täcks av nationalparker och i de flesta kan man campa. Khao Yai, som ligger cirka 200 km nordöst om Bangkok, är den äldsta, grundad i september 1962. Den täcker 2 172 kvadratkilometer och innehåller vegetationstyper från regnskog till savann.

Annons
X

Familjen Boula består av 14 personer: Mormödrar, kusiner, barn och ingifta. När tälten ska resas är det som ett avsnitt ur filmen ”Sunes sommar”.

För samtliga är det första gången de campar och de fnittrar som tolvåringar på kollo inför första natten i det fria.

–Vi bor i hus hela året, då är det kul att sova hela familjen i tält en natt, säger Ann Boula.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nästa dag ska de besöka vattenfallet från filmen ”The Beach”, Haew Suwat, som ligger en bit från parkeringsplats och är ett populärt utflyktsmål. De enda djur de har sett hittills är de orädda aporna som springer förbi på vägen.

  –Aporna är ett problem, säger parkvakten Zeeshan Khan. Många turister matar dem vilket gör att de börjar tigga och kan bli aggressiva.

  Han är en av flera vakter som jobbar med att hyra ut campingutrustning till besökarna. I skogvaktarstugan finns det mesta att hyra, som tält, sovsäckar, liggunderlag och lyktor. Men varken ficklampa, öl, regnkläder eller myggstift finns att köpa på området och kiosken stänger redan klockan 17, så det gäller att ha bunkrat mat och vatten innan dess.

  Thailand har ett tropiskt klimat och det betyder att det finns en hel del trevliga men också flera mindre trevliga djur i skogen.

  En av de vanligaste ormarna är kobran. Skorpioner, giftiga spindlar och giftiga tusenfotingar är också vanligt förekommande, men deras gift är inte livshotande för en vuxen människa om man inte är allergisk. Dödsfall på grund av kobrabett är också ovanliga. Ser man orm ska man bara hålla sig lugn.

  Vid behov arrangeras guidade turer runt om parken som bjuder på ett imponerade djurliv med näshornsfåglar, apor, björnar, hjortar, piggsvin, leoparder, pantrar och ett fåtal tigrar. Men för de flesta som kommit till campingplatsen är det varken regnskogens djur eller vattenfall som lockar, utan lugnet.

  –Vill djuren se på mig kan de komma hit, säger Ann Boula.

  På spåret–quiz | Vart är vi på väg?

  QUIZ 1 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 2 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 3 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 4 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 5 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 6 | På spåret quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Att campa i Thailand är som att campa i Sverige. Men man får träffa andra djur.

  Foto: FOTO: JONAS GRATZER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X