Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: TT/IBL
Perfect Guide

Stilexperterna: Så bra klär sig våra partiledare

Hur klär sig våra partiledare egentligen? SPG bad stilexperten Camilla Thulin och stilombudsmannen Fredrik af Klercker kommentera partiledarnas stil.

Stilexperten Camilla Thulin förklarar de kvinnliga partiledarnas dilemma.
– Ett problem som de här kvinnorna har är att de försöker vara folkliga och stadsmannamässiga samtidigt. Två stilar som lätt krockar med varandra. Dessutom finns en rädsla för att vara tantig och otrendig och det är överhängande i samtliga partiledares stil, säger hon.

Annons
X

Annie Lööf

Annie är en tjusig kvinna, som skulle kunna vara ännu elegantare. Man märker att hon försöker klä sig strikt, samtidigt som hon tvekar eftersom hon gärna vill vara lite trendig också. Allt som oftast ser hon proper ut, men dock i lite för billiga plagg. Hon skulle kunna bära snyggare material och mer välsittande plagg.

undefined
Foto: TT

Som exempelvis när hon var på prinsessan Adriennes dop. Hennes outfit kändes omodernt kort, boxig och var i ett billigt material. Den skulle se bra ut om den var mer figurnära och i rätt längd. Hon får däremot plus för coiffen, den är fin.

När det kommer till mer vardagliga outfits är mitt råd att sluta med tråkiga kostymer.

Ebba Busch Thor

Ebbas stil kan vara lite för poppig, vilket inte passar henne tycker jag. Hon är mer Grace Kelly i sin stil och apparition och borde klä sig kvinnligare och modernare.

undefined
Foto: IBL

Ser man till mer festliga tillfällen tycker jag att hon kan bära upp det mesta. Chiffongklänningen med korta ärmar, som hon bar på Polarpriset, var däremot ganska intetsägande. Och till det ett par sandaletter som verkligen inte var hennes stil. En semi-skinnsko … Haha.

Isabella Lövin

Isabella Lövin är också en tjusig kvinna. Jag tycker man kan se att hon har ett intresse för stil och kläder. Ibland blir klänningarna för korta.

undefined
Foto: TT

Hennes vardagliga stil ser helt okej ut, men oftast mest passande för att gå runt i naturen. Man ser att hon försöker vara så folklig som möjligt. Och det tror jag är fel, folk ser igenom det.

Sammanfattningsvis kan man säga att alla tre, med sina ganska höga månadslöner, skulle kunna se bättre ut.

I den första delen analyserar stilombudsmannen Fredrik af Klercker Stefan Löfven, Jan Björklund och Jonas Sjöstedt.

Stefan Löfven

Statsminister Löfven har allt som oftast en avslappnad och elegant stil. Om det inte vore för slipsknuten. Den skulle kunna vara något mindre och lite mer asymmetriskt. Annars ser han bra ut i kostym och bär vanligtvis en lagom elegant tvådelad kostym som passar för alla tillfällen. Dock önskar jag att statsministern ibland vågade rocka en dubbelknäppt grå flanellkostym. Det tror jag att han skulle passa bra i!

Ett litet klagomål är hans vägran att bära jackett, det gäller egentligen alla politiker, men statsministern i synnerhet. Stefan Löfven närvarar vid i stort sett alla kungliga händelser och då ska man oftast bära jackett. Och när vi ändå är inne på det spåret tycker jag att man skulle införa jackett som klädsel vid Riksdagens öppnande. Bara som en liten stämningshöjare!

undefined
Foto: TT

Åter till statsministerns mer vardagliga klädsel, det vill säga kostym och smoking. Kostymen behärskar han som sagt mycket väl. När han besökte Donald Trump i Vita huset var han särskilt välklädd. Bra slips (förutom knuten då), snygg och diskret klocka och ett stort pluspoäng för de dubbla manschetterna med diskreta knappar. Och att han hade en pin i slaget med både amerikansk och svensk flagga. Det var elegant gjort, till skillnad från den amerikanska presidenten som bara bar en amerikansk flagga i sedvanlig översittarstil.

Men statsministerns största bedrift är trots allt att han bemästrar konsten att bära smoking. Snygga lackskor, en strålande kavaj med spetsiga slag och lagom långa byxor. Tyvärr får han minuspoäng för sin fuskfluga. Snälla politiker, lär er att knyta en fluga!

Jan Björklund

Jan Björklunds stil är en intressant blandning av folklig och nästan kunglig.

Under årets kampanj har han sett förvånansvärt trevligt ut. Det är som att han har uppnått någon form av stilmognad. Eftersom Björklund har sitt ursprung i militären, där han var major, så är han van att gå i uniform och det har även påverkat sättet han bär kostym. Det märks inte minst på hållningen.

Annars behärskar Björklund konsten att bära kostym ungefär lika bra – eller dåligt – som resten av partiledarna. Han sticker sällan ut – men att han bär manschettknappar är självklart en bonus.
Det händer att han får till en riktigt snygg slipsknut, även om den tenderar att vara alldeles för stor. Man undrar om det är en slump eller om det faktiskt finns en vilja att komma åt den vackra lilla four-in-hand-knuten?

undefined
Foto: Pelle T Nilsson / IBL Bildbyrå / Pelle T Nilsson

När det kommer till mer uppklädda tillfällen så behärskar herr Björklund fracken nästan bättre än någon av de andra partiledarna. Dessutom bär han sina ordnar med glädje. Oftast Storkorset av finska lejonorden, vilket är mycket elegant. Det är kul att Björklund är en sådan ivrig påhejare av återinförandet av svenska ordenssystemet.

Vad det gäller skägget så måste jag säga att ur en ren stilsynpunkt så är det bra att raka av eller låta det växa ut helt. Personligen har jag aldrig förstått poängen med att se konstant bakfull ut. Det hela är mycket enkelt: antingen har man tjockt, tätt helskägg eller inget alls.

Björklund får gärna fortsätta med sin stiliga frack och ordnar, men skippa skägget!

Jonas Sjöstedt

Jag tror att herr Sjöstedt hade kunnat bli en riktig stilguru om det inte vore för hans jobb. Hans intresse för stil kan verkligen lysa igenom jobbuniformen. Han lyckas få till den där klassiska, vänster-intellektuella looken med manchesterkavaj och snygg slips. Under en kort period ansåg jag till och med att han var den som klädde sig bäst i riksdagen. Men det kanske säger mer om de övriga politikerna.

Sjöstedt får ett stort plus för konsten att kunna hantera liten slipsknut. Det fanns en tid då han var den enda som klarade av det, medan de andra såg ut att arbeta på TV4-sporten ( med andra ord, gigantiska slipsknutar). Han får däremot minuspoäng för att inte helt sällan dyka upp i riksdagen utan slips samt för ovanan att bära fuskfluga till frack. Att kunna knyta en fluga är det minsta man kan begära av en partiledare i Sveriges riksdag. Det är samma knut som du knyter på skorna, hur svårt ska det vara?

undefined
Foto: TT

Man kan alltid reta sig på en persons åsikter, men om man för en kort sekund väljer att bortse från dem verkar Sjöstedt vara en artig och trevlig person. Jag ser framför mig oss två ha intressanta diskussioner, gärna iförda smoking på en konservativ herrklubb. Jag är säker på att han skulle hantera situationen galant.

Sen tycker jag personligen att han skulle kunna ta emot lite ordnar och utmärkelser. De sätter färg på fracken.

Texten är uppdaterad.

Foto: IBL/ TT

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen