Camilla fann sina rötter i dansk slavtid

Danmark förknippas med leende människor och välfärd. Inte många vet att en ansenlig del av välståndet bygger på svart slavhandel för ett fåtal hundra år sedan. Journalisten Alex Frank Jensen har forskat i ämnet i nio år och gjort fyra tv-filmer av materialet. I morgon visas den första av två delar i svensk tv.

Under strecket
Publicerad
Annons

Men nu var det en hel massa som plötsligt klarnade. Varför jag alltid haft en längtan ut i världen. Varför jag kände mig så hemma i Afrika.
Alberta och Victor fördes till Danmark för att visas på en koloniutställning. De såg aldrig sina mammor igen.
Camilla Marlene Jensen är 31 år, har ljusa lockar och är lika dansk som den lilla sjöjungfrun. Det hade hon åtminstone alltid själv trott. Men för några år sedan hände det allt oftare att folk började fråga henne om hon hade något främmande blod i sig? Till slut blev Camilla nyfiken. Hennes förfrågningar i den närmaste familjen ledde dock inte någon vart, förrän en äldre dam, hennes morfars andra fru, svarade: ”Något främmande? Nej, vad skulle det vara? Utom din morfars morfar förstås. Han kom från St Croix och var ju svart!”
Orden förändrade Camillas liv. Hon hade inte känt till familjens historia, eftersom hennes mamma som liten adopterats av sin styvpappa och inte visste något om sin biologiska fars ursprung.

– Men nu var det en hel massa som plötsligt
klarnade. Varför jag alltid haft en längtan ut i världen. Varför jag kände mig så hemma i Afrika, berättar Camilla.
Sedan sitt sextonde år hade Camilla bott mycket utomlands. Hon hade åkt som utbyteselev till USA, varit på kibbutz i Israel, och bott fem år i Sydafrika, där hon jobbade med gatubarn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons