Camerons krav på EU

Det kommer att bli en folkomröstning om Storbritanniens vara eller icke vara i EU. Det slog premiärminister David Cameron fast i sitt flera gånger uppskjutna tal idag. Men han kommer kampanja ”med själ och hjärta” för att landet ska stanna kvar – i ett kraftigt förändrat EU.

Under strecket
Publicerad
Annons

Redan i förhandssnacket kallades det för det ”viktigaste talet i David Camerons politiska karriär” och visst kommer den brittiske premiärministerns linjetal om Storbritanniens roll i EU att sätta avtryck i debatten om unionens framtid. Det var en passionerad och engagerad Cameron som först talade om EU:s fredsbevarande roll och hur viktig unionen varit för Europas enande – bara för att slå fast att de målen nu var uppnådda och att vad vi idag behöver är ett EU som garanterar välstånd, med en inre marknad som alla medlemsländer har full tillgång till.

Den konservative premiärministern, som länge plågats av en allt mer EU-skeptisk folklig opinion och där det egna partiet vill göra allt för att hålla Bryssel på armlängds avstånd, eller ännu hellre, lämna EU helt, började sedan prata om hur han vill förändra det europeiska samarbetet.

Annons
Annons
Annons