Annons
X
Annons
X

Camerons huvudvärk: Ständigt fallande export

Storbritanniens handelsunderskott slår nya rekord och har gett den brittiska regeringen huvudvärk ända sedan de tog makten 2010. För att inte släpa efter på den globala marknaden varnar brittiska handelskammaren för att landet måste öka exporten.

Storbritannien efter brexit
[object Object]
Storbritanniens premiärminister, David Cameron. Foto: Mindaugas Kulbis / AP

– För att förbättra Storbritanniens exportprestation måste hela regeringen mobiliseras och arbeta för samma mål, sade Storbritanniens näringsminister Sajid Javid i ett uttalande om ännu en reform av handelsorganet UK Trade and Investment.

Storbritanniens handelsutskott har gett de konservativa huvudvärk ända sedan de tog makten år 2010. Trots reformförsöken blir statistiken bara värre. Under fjolåret ökade gapet mellan exporten och importen av varor med närmare 23 miljarder kronor till 1,4 biljoner kronor, det största underskottet hittills.

Nu kräver British Chambers of Commerce nya tag av regeringen. Generaldirektör John Longworth varnar att brittiska exportföretag tvingats tackla en hård motvind under de senaste månaderna.

Annons
X

– Den minskande tillväxten i Kina och USA, kombinerat med en svag eurozon har gjort det mycket svårt för våra företag att börja exportera.

**Longworth säger i **ett uttalande att exporten måste bli en nationell topprioritet, annars riskerar Storbritannien att börja släpa efter på den globala marknaden. Företagen behöver mer hjälp, anser han.

Den brittiska regeringen försöker. I fjol inledde de en reform av UK Trade and Investment. Men samtidigt skars handelsorganets budget ner med närmare 500 miljoner kronor under de kommande fyra åren.

I början av februari meddelade den brittiska handelsministern Francis Maude att han tänker avgå. Han hade skött tjänsten i mindre än ett år och var de konservativas fjärde handelsminister sedan 2010. I en intervju till Financial Times insisterade Maude att han avgår eftersom han infört de reformer som behövs för att ge exporten ett lyft.

Den avgående handelsministern passade samtidigt på att kritisera brittiska företag för att nöja sig med den inhemska marknaden. Hälften av bolagen slutar exportera under sina första sex år på nya marknader. Enligt Francis Maude beror det på att britterna inte är bra på att sälja sig själva utomlands. De är inte som tyskarna, menade Maude som var Europaminister i Margaret Thatchers sista regering. Tyskarna har enligt honom ”exporten i sitt DNA”. Men det är inte så länge sedan Storbritannien var ett av världens största exportländer.

Den brittiska industrins död har kallats ett sextio år långt självmord. Enligt den ekonomiska historikern Robert Sidelsky beror utvecklingen på det brittiska imperiets fall. Fram till mitten av sextiotalet förväntade sig de flesta företagen att kunna fortsätta leva av imperiet. Enligt Sidelsky var landets produkter inte nödvändigtvis bättre, men det brittiska imperiets militära makt var överlägsen. Det så kallade sterlingblocket, där länder inom samväldet knutit sin valuta till pundet, hjälpte också även om räntorna och växlingskursen var höga. Blocket knöt också länderna till brittiska exportprodukter. Brittiska företag som tillverkade flygplan, fartyg och bilar behövde inte modernisera eftersom de kunde lita på den inhemska marknaden och på marknaden inom imperiet. Enligt Sidelsky är en av de bidragande orsakerna till handelsunderskottet att brittiska regeringar haft olika åsikter om hur exporten ska skötas efter imperiets fall.

**Sterlingblocket gick i **kras efter att Storbritannien devalverade pundet 1968 och landet gick i stället med i den Europeiska Ekonomiska Gemenskapen. Nu har Storbritannien EU, men de som stöder Brexit och de som vill att Storbritannien stannar kvar inom EU grälar också om den brittiska exporten. Enligt Brexit-kampanjerna skulle landet kunna förhandla fram bättre handelsavtal på egen hand, medan pro-EU grupper anser att de frihandelsavtal som nu existerar fördubblat vissa brittiska exportbranscher.

Brexit-diskussionerna har fått pundet att sjunka till sin lägsta nivå på sju år. Det välkomnas åtminstone temporärt av brittiska exportföretag som ansett att de haft problem med sin konkurrenskraft eftersom pundet varit alltför starkt.

Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs dagliga nyhetsbrev

Anmäl dig här!

Annons

Storbritanniens premiärminister, David Cameron.

Foto: Mindaugas Kulbis / AP Bild 1 av 2
Foto: Kirsty Wigglesworth / AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X