Camerons fyra krav för att stanna i EU

Att reformera EU är inget ”Mission Impossible”. Det menar Storbritanniens premiärminister David Cameron som nu lagt fram sina krav för att försöka få britterna att stanna i EU vid den kommande folkomröstningen. Men förhandlingarna i Bryssel blir tuffa.

Under strecket
Publicerad

Storbritanniens premiärminister David Cameron höll sitt tal på tankesmedjan Chatham House. Kraven skickades även i ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

Den brittiska tankesmedjan Open Europe har listat hur de 28 EU-länderna kan tänkas ställa sig till Storbritanniens krav. (Klicka för att se de olika frågeställningarna.)

Foto: Alexander Rauscher
Foto: Alexander Rauscher
Foto: Alexander Rauscher
Foto: Alexander Rauscher
Foto: Alexander Rauscher
Annons

Det var en sammanbiten premiärminister som lade fram sina huvudkrav vid ett tal i London på tisdagsförmiddagen. De kommande månadernas förhandlingar och den framtida brittiska folkomröstningen om landet ska stanna kvar i EU eller inte, kommer att bli det viktigaste beslutet under vår livstid, slog David Cameron fast och vände sig såväl till den egna befolkningen som till övriga europeiska huvudstäder.

– Resultatet av förhandlingarna är avgörande för om vi ska förbli medlemmar, sade Cameron och klargjorde att ett nej i folkomröstningen också innebär att Storbritannien verkligen lämnar unionen. Inte att man då påbörjar en andra förhandlingsrunda, som ju skett i andra EU-länder där folket inte röstat som Bryssel velat.

Annons
Annons
Annons