Annons
X
Annons
X

Cameron: Vi skulle kriga igen för Falklandsöarna

För 30 år sedan vann Storbritannien Falklandskriget. Nu sker återigen en upptrappning kring de små öarna utanför Argentina. Premiärminister David Cameron säger att Storbritannien skulle gå i krig igen för att försvara öarna.

[object Object]
Brittiske premiärministern David Cameron Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT/AP

På morgonen den 2 april 1982 landsatte den argentinska militärjuntan ett 60-tal kommandosoldater ur ett elitförband på östra Falkandsöarna. Målet var att ta tillbaka öarna, som ligger drygt femtio mil från den argentinska kusten, från britterna.

Storbritanniens dåvarande premiärminister Margaret Thatcher svarade med samma mynt och skickade dit flottan.

Drygt två månader senare hade drygt totalt 800 soldater på båda sidorna stupat och engelsmännen vunnit kampen om öarna.

Annons
X

Förlusten har sedan dess varit ett djupt sår hos många argentinare - och nu har ett infekterat ordkrig om öarna uppstått igen.

Argentinas nyvalde president Cristina Fernandez de Kirchner publicerade förra veckan ett öppet brev där hon i hårda ord talade om hur Storbritannien stulit öarna från Argentina och argumenterade för att de tillhör Argentina.

Samtidigt har aktivister i Buenos Aires den senaste veckan bränt brittiska flaggor och protesterat vid kryssningsfartyg och hindrat brittiska passagerare att komma i land, enligt the Telegraph.

Nu svarar premiärminister David Cameron och varnar
i en intervju i BBC 1 att han är redo för att gå i krig igen för att se till att Argentina inte tar över öarna.

– Jag får återkommande rapporter om hela frågan eftersom jag vill veta att vårt försvar är starkt. Vår beslutsamhet är mycket stark, sade David Cameron.

På den direkta frågan om han skulle gå ut i krig svarade han:

– Självklart skulle vi det. Och vi har ett starkt försvar på plats på Falklandsöarna. Det är av största vikt att vi har snabba stridsflyg där och trupper stationerade på Falklandsöarna.

I mars ska de runt 3 000 invånarna på Falklandsöarna, som i Argentina kallas Los Malvinas, hålla en folkomröstning. En överväldigande majoritet väntas rösta för att öarna ska fortsätta att vara brittiska.

Storbritannien har 800 soldater, ett nytt militärt flygfält för att ta emot tunga militära transporter, stridsflyg - samt en kärnvapenbestyckad ubåt - vid Falklandsöarna, enligt New York Times.

Fler artiklar om Falklandsöarna:

Annons
Annons
X

Brittiske premiärministern David Cameron

Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X