Annons
X
Annons
X

Rekordsiffran: Över 90 miljarder till Syriens offer

Över 90 miljarder kronor har lovats ut för att hjälpa offren för det blodiga kriget i Syrien. Samtidigt tycks en fredlig lösning på konflikten vara längre bort än någonsin.

– Kriget är den värsta humanitära katastrofen i vår tid, säger Stefan Löfven.

Av TT
(uppdaterad)
Kriget i Syrien
[object Object]
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, och Kobane i Syrien. Foto: AP, SvD.

I skuggan av de misslyckade försöken till fredssamtal, och den ryskstödda syriska regimens blodiga offensiv mot staden Aleppo, samlades toppolitiker från över 70 länder i London, för att samla in pengar till hjälpinsatser.

Resultatet – över 90 miljarder kronor – överträffade förväntningarna.

– Aldrig tidigare har det internationella samfundet samlat in så mycket pengar på en enda dag för en enda konflikt, säger Ban Ki-Moon, som hyllar konferensen som en stor succé, rapporterar BBC.

Annons
X

Statsminister Stefan Löfven lovade att bidra med 350 miljoner kronor till nödhjälp inne i Syrien, förutom de 1,7 miljarder som avsatts till regeringens femåriga Syrienstrategi.

– Att kunna hjälpa fler människor på plats eller i närområdet är en mycket viktig del i regeringens arbete och i EU:s arbete för att kunna hantera flyktingkrisen, säger Stefan Löfven, som betecknar mötet som en stor framgång.

Under sitt anförande uppmanade han återigen andra länder att ta sitt ansvar för att ge flyende skydd.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Sverige har tagit emot fler flyktingar från Syrien än något annat land i väst per capita, mer än 130 000 under fem år. Jag uppmanar andra länder som har möjlighet att visa solidaritet med dem som flyr från detta fruktansvärda krig.

  Norges premiärminister Erna Solberg, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Foto: Matt Dunham/AP

  Ett av mötets huvudsyften är att ordna utbildning och jobb till de miljontals människor som flytt krigets fasor och nu bor i flyktingläger i grannländerna. FN:s barnfond har varnat för "en förlorad generation" av barn som på grund av kriget aldrig fått gå i skola.

  – Vi kan ge den känsla av hopp som behövs för att stoppa människor från att tro att deras enda möjlighet är att riskera livet genom att göra en den farliga resan till Europa, sade Storbritanniens premiärminister David Cameron, som var en av värdarna för mötet, enligt Reuters.

  Tysklands förbundskansler Angela Merkel — som är hårt pressad av en hemmaopinion som anser att hennes "flyktingvänliga" politik gått för långt — meddelade att Tyskland avser bidra med 2,6 miljarder dollar (drygt 22 miljarder kronor) fram till 2018, rapporterar AFP.

  En del organisationer uttrycker dock oro över att omvärlden ska glömma de lidande inne i Syrien, i sin strävan att stävja flyktingkrisen i Europa.

  – Självklart behöver flyktingarna hjälp, men det finns mer än sex miljoner människor som befinner sig på flykt inne i Syrien, som lever i belägrade områden, under bombardemang och granatattacker, säger Raed Saleh, chef för den syriska hjälporganisationen De vita hjälmarna, till Reuters.

  Många av talarna – bland annat den svenska statsministern och USA:s utrikesminister John Kerry – fördömde Rysslands stöd till den pågående offensiven mot Aleppo, som enligt Turkiet drivit ytterligare tiotusentals människor på flykt

  – När människor tvingas äta gräs och löv och döda herrelösa djur för att överleva så borde det plåga varje civiliserad människa. Och vi har alla ett ansvar att göra något åt det, säger Kerry, enligt Reuters.

  Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
  Annons
  Annons
  X

  FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, och Kobane i Syrien.

  Foto: AP, SvD. Bild 1 av 3

  Norges premiärminister Erna Solberg, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

  Foto: Matt Dunham/AP Bild 2 av 3
  Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X