Annons

Cameron har rätt – vi bör omförhandla EU:s villkor

EU-medlemskapets villkor är på väg att förändras i grunden. Det kräver en ny EU-debatt även i Sverige. Det skriver Jonas Sjöstedt (V).

Under strecket
Publicerad

Den förändring som nu sker orsakas främst av den djupa krisen i euroområdet. Krisen är en social och ekonomisk katastrof som till stor del har orsakats av EU:s politik med gemensam valuta och avreglerad finanssektor. Men krisen är också något som påskyndar euroområdets, och kanske även EU:s, utveckling mot en mycket långtgående överstatlig ekonomisk politik. Nationella budgetar läggs under EU:s kontroll. Euroländerna ska kunna betala de nationella bankernas förluster via bankunionen och den så kallade stabilitetsmekanismen. Det är en enorm överföring av suveränitet och politisk makt.

Samtidigt vill Storbritannien omförhandla villkoren för sitt EU-medlemskap och landet går kanske mot en folkomröstning om själva medlemskapet. Även det förändrar EU i grunden. Ett EU utan Storbritannien skulle ha helt andra politiska maktförhållanden och kostnader som till stor del skulle vara till Sveriges nackdel. I grunden bör dock utspelet från Storbritanniens premiärminister välkomnas, fler ledare i EU borde lyssna på sin befolkning i EU-frågan. Brist på verklig demokrati och folklig förankring är EU-projektets största svaghet.

Annons
Annons
Annons