Annons

En valförrättares dag och andra berättelserCalvinos samhällskritik skildrade Italiens kluvna själ

Italo Calvino
Italo Calvino Foto: Natur och kultur

Att Italo Calvino undvek sin samtid är en sanning med modifikation. Vid sidan om sina fantasifulla romaner skrev den italienska mästaren kortare verk där han kritiserar tidsandan och ger uttryck för sin politiska pessimism. Nu finns flera av dessa på svenska.

Under strecket
Publicerad
Foto: Luca Bruno / TTBild 1 av 2

Italo Calvino dog 1985, vid 61 års ålder.

Foto: Lebrecht / TTBild 2 av 2

När vardagen ter sig alltför sluten, berövad möjligheter och radikal förändring, vänder jag mig till Italo Calvino. Hos ingen annan författare har jag funnit en så tydlig känsla av respit, av uppror mot allt som tynger världen. Man kan företa resor i trädkronorna med Cosimo di Rondò, högt ovanför Ombrosas fruktträdgårdar; man kan färdas ut i den obestämbara rymd som omger berättelserna i "Kosmokomik". Konststycket består i att flykten aldrig känns främmande. Det Calvino lär oss är att vi inte behöver välja mellan fantasi och verklighet, att det går att sammanföra litterär lekfullhet med allvarliga betraktelser om den moderna människans utsatthet.

De omgivningar som tecknas i Italo Calvinos mer kända böcker föreställer ofta platser bortom hans hemtrakter, samtidigt som de alla bär drag av dem. Calvino föddes på Kuba – hans förnamn var tänkt att påminna om hemlandet – men flyttade till Italien redan som tvååring, 1925. Hans uppväxt präglades således av Mussolinis styre, fascismens kulmen under kriget och motståndsrörelsens slutliga seger. Som ung författare tog han vid i den era som följde, då landet reste sig ur krigets spillror och litteraturen och filmen vände sig mot nya uttryck där arbetarnas sociala förutsättningar var central.

Annons
Annons
Annons