X
Annons
X

C-vitamin botar inte förkylningar

Att ta C-vitamin när man blir förkyld har länge påståtts hjälpa. Men nu visar forskning att så inte alls är fallet – i alla fall om du inte är idrottsman eller soldat.

Det är finska forskare i Helsingfors som studerat tidigare undersökningar på C-vitamin och dess inverkan vid förkylningar. Och resultat krossar myten om att c-vitamin skulle kunna hindra eller bota en förkylning.

Sammanlagt gick forskarna igenom 29 tidigare studier på C-vitamin som inkluderade 11 306 deltagare.

De enda som, enligt de finska forskarna, har en positiv effekt av att äta kosttillskott med C-vitamin är människor som utsätts för korta och intensiva träningsperioder. De studier som gjorts på maratonlöpare, skidåkare och soldater hade alla positiva effekter.

Annons
X

En studie visar till exempel att risken för en idrottare att drabbas av en förkylning halveras om han eller hon äter C-vitamin.

– Jag är förvånad över att studierna på idrottare inte diskuteras mer, säger biokemisten Reinhold Vieth
, till Shine On.

Reinhold Vieth deltog inte i studien i Helsingfors, men menar att resultatet som nu publiceras i
The Cochrane Collaboration stödjer hans egen uppfattning på C-vitamins verkan vid förkylningar.

Enligt forskarna i Finland hjälper det inte alls att börja äta C-vitamin när man drabbats av en förkylning. Däremot kan personer som ätit c-vitamin under en lång period få något kortare förkylning än de som inte äter c-vitamin. För att en förkylning ska bli kortare gäller det dock att man äter C-vitamin redan innan första sjukdomstecknet, för när man väl är förkyld hjälper inte c-vitaminen alls. Enligt studierna hjälper inte C-vitamin heller mot att helt hindra en förkylning.

Forskarna poängterar att studierna inte visar någon fara med att äta C-vitamin. Tror man att vitaminen kan hjälpa eller lindra en förkylning kan man därför, enligt forskarna, fortsätta äta C-vitamin även om det i verkligheten inte har någon effekt.

Annons
X
Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X