Annons
X
Annons
X

C vill staka ut nya idéspår

Elever ska få betygssätta sina lärare och skolor ska självständigt få öka antalet lektioner. Efter motgången i valet vill Maud Olofsson bredda Centerpartiet. Välfärden är ett av fem prioriterade områden.

(uppdaterad)
Maud Olofsson är tillbaka på ruta ett, med ett valresultat 2010 som ligger på ungefär samma nivå som när hon tillträdde som partiledare för Centern 2001. Men nu siktar hon på en nytändning för partiet utan att ha några planer på att avgå som partiledare.
Maud Olofsson är tillbaka på ruta ett, med ett valresultat 2010 som ligger på ungefär samma nivå som när hon tillträdde som partiledare för Centern 2001. Men nu siktar hon på en nytändning för partiet utan att ha några planer på att avgå som partiledare. Foto: YVONNE ÅSELL

KRISPARTIERNA | DEL 1: CENTERPARTIET

Maud Olofsson har åkt Tjejvasan, men någon repris blir inte av i år. Hon har haft för lite träningstid. Men under helgerna hoppas Centerledaren hinna med en och annan skidtur. Trots att hon har fyllt 55 är backarna inget problem.

– Har man åkt så mycket skidor som jag då står man på benen, förklarar hon på sin klara norrländska.

Maud Olofsson brukar landa på fötterna. Både Göran Hägglund (KD) och Lars Ohly (V) har ifrågasatts efter valet. Men kring Maud Olofsson har det varit tyst – trots att de stolta planerna på ett valresultat på 16 procent smälte ned till 6,6 procent.

Annons
X

Stödet för Centerpartiet är inte starkare än det var då Maud Olofsson tillträdde som partiledare våren 2001. Ändå säger hon sig inte ha några planer på att avgå.

– Jag sitter kvar så länge jag tycker att det är roligt och så länge som jag har medlemmarnas förtroende, blir hennes något undvikande svar.

Istället lovar Maud Olofsson partiet en nytändning. Mer om det lite längre ned, men först den egna analysen om varför C fick så lågt väljarstöd. Partiet ”tappade idédebatten”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – 2006 var vi spännande. Vi upplevdes som fräscha. Vi vågade ta liberala ståndpunkter och utmanade både Socialdemokraterna och andra inom alliansen.

  2010 kom regerandet i vägen.

  – Det var en tuff tid och jag hade en väldigt tung ministerpost, så det blev väldigt mycket regerande och väldigt lite parti, förklarar Maud Olofsson.

  Efter regeringsombildningen gick Centerledaren miste om posten som vice statsminister, vilket hon beklagar. Däremot hade hon inget emot att förlora ansvaret för de statliga bolagen.

  – Det är så skönt. Det är ett jättejobb att sköta 55 bolag, säger Maud Olofsson med eftertryck.

  Istället tänker hon nu ägna mer tid åt partiets idéutveckling och se till att Centerpartiet fortsätter att vara en ”idéspruta” inom alliansen.

  – Vi är kända för landsbygdsfrågorna. Vi är kända för före- tagande och klimat- och miljö. Men vi måste bredda oss.

  Partistyrelsen har pekat ut fem områden som ska prioriteras. Förslag ska tas fram om hur välfärden, jämställdheten, miljö- och klimatpolitiken och integrationen ska utvecklas och hur tillväxten ska komma i hela landet.

  Arbetsgrupperna, som ska redovisa uppdraget på Centerstämman i september, har två förhållningsorder:

  – Entreprenörskap och frihet- liga lösningar ska vara grundingången.

  ”Mindre myndighet, mer individ”, lyder Maud Olofssons egen definition på vad som är frihetligt. Hon tar ett exempel från välfärdsområdet.

  – Jag träffade en kvinna häromdagen. Hon bor i Uppsala, hennes gamla mamma och pappa i Skellefteå. Pappan är dålig och behöver hjälp.

  Men när kommunen inte kan erbjuda det stöd som behövs finns där inga alternativ för den som är anhörig.

  – Ska vi få kvalitet i välfärden måste det finnas en kader av företag, privata, kooperativa, byalag och andra som kan erbjuda olika tjänster.

  Man ska kunna betala extra för den hjälp man vill ha.

  – Ja, precis. Ibland stupar det inte på att människor har det dåligt ställt utan på att det inte finns alternativ. Valfriheten ska inte vara geografiskt betingad. Den ska gälla för alla.

  Ett annat välfärdsområde som engagerar Maud Olofsson är skolan.

  – Det finns en sak som vi aldrig ska acceptera: elever som går ut skolan utan godkända kunskaper.

  Maud Olofsson vill att föräldrarna ställer tuffare krav och att skolorna får ett omfattande självbestämmande. Enskilda skolor ska bland annat ha rätt att lägga till fler lektioner om eleverna behöver det.

  I strid med utbildningsminister Jan Björklund anser Maud Olofsson också att eleverna bör få bedöma lärarna.

  – Jag tycker att eleverna ska kunna betygssätta lärarna. Jag har studerat ett sådant system i USA. Där var det alldeles självklart att eleverna hade synpunkter på lärarna.

  Det leder i sin tur till att duktiga lärare får högre lön, menar hon.

  Trots att Maud Olofsson är den som varit med längst i partiledarkretsen är hon fortfarande, för att använda hennes egen liknelse, en ”ivrig bäver”. Hon hoppas nu att de fem arbetsgrupperna ska vara starten på något nytt för Centerpartiet. Trots att det är nästan fyra år till nästa val utfärdar hon en varning.

  – Om väljarna tror att de får allt det som alliansregeringen står för om de bara röstar på Moderaterna så kommer de att bli grymt besvikna. De frihetliga lösningarna som har varit Centerpartiets signum får man inte om man inte röstar på oss.

  Annons
  Annons
  X

  Maud Olofsson är tillbaka på ruta ett, med ett valresultat 2010 som ligger på ungefär samma nivå som när hon tillträdde som partiledare för Centern 2001. Men nu siktar hon på en nytändning för partiet utan att ha några planer på att avgå som partiledare.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 3
  Bild 2 av 3
  Foto: LINUS HALLGREN GRAFIK: JENNY ALVÉN Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X