Annons
X
Annons
X

C vill slopa skatt på miljöbil

Miljöbilsägare ska slippa betala fordonsskatt under några år.

Av TT

Förslaget lanserades av centerledaren Maud Olofsson i Visby. Hon vill också premiera dem som cyklar eller tar bussen till jobbet.

Miljöbilspremien har varit bra, tycker Olofsson. Men efter 2009 behövs det något mer långsiktigt. Olofssons förslag är att slopa fordonsskatten under tre till fem år för dem som köper miljöbil.

– Det val du gör ska synas. Inte bara i naturen, utan också i plånboken, sade Olofsson när hon talade i Almedalen inför runt 1 900 personer på måndagskvällen.

Annons
X

För ägaren till en normalstor bil handlar det om en skattelättnad på 4 000-5 000 kronor under den föreslagna perioden. För statskassan handlar det om en kostnad på runt 150 miljoner kronor.

Men det ska också kosta att släppa ut. Därför vill Olofsson höja skatten för dem som kör klimatdåliga bilar. Exakt hur systemet utformas blir en senare förhandlingsfråga i regeringen.

Nyligen föreslog även moderaternas miljöarbetsgrupp slopad fordonsskatt på miljöbilar.

Maud Olofsson vill också bredda tänkandet runt förmånsbilar, så att arbetsgivare som subventionerar köp av cykel eller pendelkort ska kunna dra av en del av kostnaden, precis som de kan göra för friskvård i dag.

– Vi behöver hitta den typ av morötter som får folk att säga att nu kör jag inte bil mer, utan nu tar jag bussen eller cykeln, säger Maud Olofsson.

Även systemet för reseavdrag bör ses över, enligt centerledaren.

Hon tog också upp sommarens hittills hetaste politiska fråga - FRA-lagen och turerna kring den. Maud Olofsson sade att hon är stolt över att leda det parti där debatten varit störst. Och att hon är medveten om att det finns många som tycker att partiet borde gjort mer och inte håller med om den avvägning som gjorts mellan personlig integritet och säkerhet.

Maud Olofsson anser att integritetslagstiftningen behöver ses över.

– Det är hög tid att den personliga integriteten ges en självklar plats i grundlagens skydd för mänskliga fri- och rättigheter, sade hon och upprepade centerns krav på en författningsdomstol.

På en pressträff inför talet var Olofsson självkritisk. Regeringen har inte haft förmågan att lägga fram sakliga argument för varför signalspaningen behövs, ansåg hon.

På spaning i Almedalen blogg.svd.se

Visby TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X