Annons
X
Annons
X

C vill slopa lärarlegitimation

Centerpartiets lösning för att klara av lärarbristen är att slopa kravet på lärarlegitimation under tre år för pensionerade lärare och för andra lärare som i dag saknar legitimation.

Av TT, SvD
Foto: TT

"Detta är särskilt viktigt i skolor med många nyanlända så att de nyanlända eleverna snabbt kan lära sig språket och komma in i vanlig undervisning", säger Anders W Jonsson, vice ordförande i C, i ett pressmeddelande.

Det finns i dag ett ettårigt undantag från kravet på lärarlegitimation, men det räcker inte anser Centerpartiet – och kräver nu att lagen slopas.

Men förslaget får mothugg direkt. Jan Björklund, partiledare för Liberalerna, säger till SVT att "det vore ett stort steg bakåt".

Annons
X

Även Lärarnas Riksförbund riktar kritik mot förslaget – som ända sedan 1992 velat ha krav på lärarlegitimation.

– Intresset för att utbilda sig till lärare har sjunkit bland annat på grund av att vem som helst har kunnat stå i klassrummet och göra jobbet, ett sådant här förslag riskerar att minska drivkraften att faktiskt skaffa sig en egen utbildning med legitimation, säger ordföranden Bo Jansson till SVT.

I pressmeddelandet skriver C att de också vill införa en ny tjänst i skolan "lärarassistent". Ett arbete som ska avlasta lärare från de administrativa delarna och ge dem mer tid åt att undervisa elever.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X