Annons
X
Annons
X

C vill kriminalisera mobbning

Centerpartiets ledning vill kriminalisera mobbning. Det skulle vara ett sätt att hjälpa alla de tusentals elever som utsätts för kränkningar i skolan, inte bara de på Lundsberg, enligt Johan Linander, rättspolitisk talesperson.

(uppdaterad)
Känslosam kväll. Elever kramas vid Lundsbergs internatskola.
Känslosam kväll. Elever kramas vid Lundsbergs internatskola. Foto: TOMAS ONEBORG

Med Frankrike som förebild vill Centerpartiets partistyrelse nu utreda möjligheten att kriminalisera mobbning. Det framgår av ett motionssvar inför stämman i slutet av september. Att förbjuda systematiska kränkningar och trakasserier skulle vara en viktig markering, tycker Johan Linander (C), rättspolitisk talesperson och ansvarig för frågan i partistyrelsen.

– Just nu är det fokus på Lundsberg, men enligt Skolverket är 50 000 elever mobbade i skolan. Det här är ett långt, långt mycket större problem än Lundsberg.

För tio år sedan krävde dåvarande Barnombudsmannen Lena Nyberg att mobbning ”ska ges en tydlig definition och klassas som brott”. Lena Nyberg, själv jurist, definierade mobbning som ”utfrysning och andra upprepade och systematiska fysiska och/eller psykiska negativa handlingar som syftar till att bryta ned offret psykiskt eller på annat sätt försätta honom eller henne i en situation av underlägsenhet eller vanmakt”.

Annons
X

C-ledningen är nu inne på samma linje, och vill också utreda möjligheten att kriminalisera mobbning av vuxna i arbetslivet.

– Mobbning ska vara något man kan lagföras för. Det skulle vara samhällets starkaste markering mot att det inte är acceptabelt att bete sig så, men det måste förstås utredas hur en lagstiftning kan se ut, förklarar Johan Linander.

Fysiska kränkningar, som misshandel, är redan i dag straffbart.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men mobbning är ofta mycket mer subtilt och därför svårare att komma åt. Att varje dag, år efter år, känna sig utfryst, förnedrad och trakasserad av andra elever gör ont och ger skador på ett annat sätt än slaget eller sparken. Vi är dåliga från samhällets sida på att ta tag i de här längre plågorna och förloppen, säger Johan Linander.

  Den senaste händelsen på Lundsberg, där två elever brändes med strykjärn i samband med en nollning, beskriver han som ”helt oacceptabel”.

  – Samtidigt kan jag tycka att det är lite synd om alla andra barn som dagligen går till skolan med en stor klump i magen, och ingen uppmärksammar den mobbning de utsätts för.

  Mer om Lundsberg

  Rektorn sparkas – styrelsen kan gå svd.se Elevhemsföreståndare: Alla bara gråter svd.se Lundsberg – en skandal för mycket svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Känslosam kväll. Elever kramas vid Lundsbergs internatskola.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X